2023. július 03.

Robotporszívó kisokos - Ezt kell figyelembe venned vásárlás előtt 2023-ban

A robotporszívók az okos otthonok egyre népszerűbb kiegészítői, amelyek könnyebbé teszik a takarítást és időt spórolnak a mindennapokban. Ezek az önállóan működő készülékek automatikusan tisztítják a padlókat és szőnyegeket, így könnyebbséget nyújtanak a háztartási feladatokban.

Ebben a cikkben bemutatunk néhány előnyt és hátrányt, valamint az okosotthonba való integrálás lehetőségeit is érintik, hogy ha egy ilyen eszköz mellett döntesz, akkor garantáltan ne okozzon semmi se meglepetést.

A robotporszívók előnyei:

A robotporszívók automatikusan takarítják a padlókat anélkül, hogy aktív beavatkozást igényelnének. Ez lehetővé teszi, hogy több időt és energiát fordítsunk más fontos feladatokra, míg a robotporszívó átvállalja a takarítást. Ezen felül képesek alaposan tisztítani a padlókat, köszönhetően azoknak a szenzoroknak és algoritmusoknak, amelyek segítségével navigálnak a térben. Előre beprogramozhatóak, hogy rendszeresen takarítsanak, így a padlók mindig tiszták lehetnek. Persze a robotporszívók kis méretüknek köszönhetően könnyen bejutnak olyan helyekre is, amelyeket a hagyományos porszívóval nehezebb elérni, például a bútorok alá vagy az ágy alá. Ezáltal a takarítás alaposabbá válik. A legnagyobb előny talán az, hogy a legtöbb ilyen készülék rendelkezik időzítő funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy előre beállítsuk a takarítási ütemtervet. Ez azt jelenti, hogy a porszívó automatikusan elindul és elvégzi a rá osztott feladatot.

robotporszívó

A robotporszívók hátrányai:

Nehezebben tudnak megbirkózni a vastag szőnyegek vagy a nagy mennyiségű szennyeződés eltávolításával és persze rendszeres töltést igényelnek a megfelelő működéshez. Meg kell bizonyosodni arról, hogy mindig elegendő töltöttséggel rendelkeznek, különösen akkor, ha nagyobb területet kell takarítaniuk. Ezenkívül fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a töltőállomást és a porszívó szenzorait is.

Azonban a legnagyobb hátrány az, hogy a robotporszívók nem minden háztartásban ideálisak.

Például, ha otthonunkban gyakran találhatók szűk helyek, akadályok vagy nagyon szabálytalan felületek, a robotporszívó nehezebben tud navigálni és hatékonyan takarítani.

Itt egy személyes példát osztanék meg, nálunk rámászott egy szekrényen álló lámpa kábelére, amelyet utána azzal a mozdulattal le is rántott onnan. Annak ellenére, hogy az üvegszilánkok jelentős részét összetarkította, nem voltunk túl boldogok.

Okosotthonba való integrálás:

A robotporszívók kiválóan integrálhatók az okos otthon rendszerekbe, ami tovább növeli a kényelmet és a funkcionalitást. Ezek a készülékek kapcsolódhatnak a Wi-Fi-hálózathoz, és vezérelhetők okostelefonról vagy más okoseszközökről. Így távolról is elindíthatjuk a takarítást, ütemtervet állíthatunk be, vagy értesítéseket kapunk a takarítás állapotáról. Továbbá, néhány robotporszívó képes kommunikálni más okosotthon eszközökkel, például a hangvezérlővel.

Ezáltal hangparancsok segítségével indíthatjuk el a takarítást, vagy beállíthatjuk a specifikus takarítási módokat.

robotporszívó

Az okos otthon rendszerek további előnyt jelentenek a robotporszívók számára a kommunikációs lehetőségeik révén. A robotporszívók képesek együttműködni más okosotthon eszközökkel, például olyan szenzorokkal melyek monitorozzák a levegő minőséget, és ha magasnak érzik a szálló port, akkor tesznek egy kört a lakásban. Persze a legfontosabb az, hogy vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a választott robotporszívó kompatibilis az okos otthon rendszerünkkel és a használt okoseszközökkel. Az újabb készülékek már mint az Amazon, mint a Google rendszereivel együtt tudnak működni.

A robotporszívók kiváló választásnak bizonyulnak azoknak, akik szeretnék könnyebbé tenni a takarítást és időt spórolni a mindennapokban, fontos azonban figyelembe venni a magas árat, a korlátozott takarítási képességet. Az új technológiák és fejlesztések még inkább elősegítik a kényelmes és hatékony otthoni takarítást. Sőt, most már olyan modellek is elérhető váltak, amelyek akár felmosni is képesek, persze ezek szépen lassan szivárognak le az olcsóbb kategóriás modellekbe is.

Szóval, mindenféleképpen érdemes már előre gondolkoznunk ezzel kapcsolatban.

Ami mindenféleképpen megfontolandó, az a márka. Ugyanis ha a lakásunk okos eszközeinek jelentős része Xiaomi, akkor a porszívót is érdemes tőlük venni, ha nem, akkor persze más gyártók termékeit is kipróbálhatjuk.

Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozzuk, érdemes alaposan átgondolni az igényeinket és szempontjainkat, valamint résen lenni a piacon elérhető újabb innovációkra, ám a pár évvel ezelőtti modelleket már akár 50 ezer forint környékén megcsíphetjük, ha online rendelünk.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram