2022. február 09.

Segítségnyújtás távoli asztal szolgáltatásokkal

Távoli asztal alkalmazások - segítő kéz a bajban

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy segítséget kértek idősebb rokonaik, kollégáik, ismerőseik, akik kevésbé jártasak a számítástechnika világában vagy szimplán egy adott problémában szorulnak segítségre, melynek megoldását mi már ismerjük. A Covid és az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő home office lehetőség kapcsán is sok esetben fordulhat elő, hogy az otthonról dolgozó kolléga a céges informatikus segítségét kéri.

Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy ha személyes találkozásra nincs lehetőség, miként tudunk a legkönnyebben segítő kezet nyújtani a probléma megoldása érdekében? A következőkben olyan ingyenesen és könnyen használható szoftvereket mutatunk be, melyekkel a fentebb írt problémára gyors, egyszerű és hatékony megoldást találhatunk.

Teamviewer és AnyDesk

Bár az operációs rendszerek is kínálnak remote desktop (távoli asztal) lehetőséget, mégis legtöbben a harmadik féltől származó alkalmazásokat kedvelik felhasználóbarát felületük miatt. Magyarországon az egyik legelterjedtebb szoftvernek a Teamviewer számít, amely már 2005 óta az egyik vezető szereplő a piacon. Személyes, nem kereskedelmi használatra ingyenesen használható. A távoli vezérlésen kívül olyan funkciók érhetőek el benne, mint a drag 'n' drop (fogd és vidd) fájlküldés. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a segítséget nyújtó számítógépen egy ablakban jelenik meg a távoli számítógép felülete. Az egyik gép képernyőjéről át tudjuk egérrel húzni a másik számítógépre a szükséges fájlokat, így könnyedén átmásolva a feladathoz szükséges fájlokat más adatküldési szolgáltatás igénybevétele nélkül.

Ha létrehozunk egy ingyenes felhasználót és regisztrálunk, megjegyezhetjük a használt számítógépeket, ettől kezdve már nem lesz szükséges a visszaigazolás ahhoz, hogy azok egymáshoz csatlakozni tudjanak. A Wake-on-LAN funkció segítségével akár távolról bekapcsolhatjuk, újraindíthatjuk, leállíthatjuk számítógépünket.

A Teamviewerből elérhető mobiltelefonos app is, mellyel szintén távolról vezérlhetjük PC-inket és egyéb csatlakoztatott eszközeinket.

Az AnyDesk egy 2014-ben megjelent szoftver, melynek felülete sokak számára szimpatikus lehet, mivel egyszerűbb és a kevésbé jártas felhasználó számára jobban átlátható. Az AnyDesk szinte minden Teamviewerben található funkciót képes ellátni. Érdekesség, hogy az alkalmazás fejlesztői korábban Teamviewer fejlesztők voltak.

Hogy működnek?

A Teamviewer vagy az AnyDesk oldaláról letöltjük a szoftvert, majd kiválasztjuk a személyes, nem kereskedelmi használat lehetőségét.

Miután a szoftver telepítése befejeződött a két, egymással csatlakoztatni kívánt számítógépen, és elindítottuk az alkalmazást, a program kódokat generál számunkra. A segítséget kérő számítógépén látható kódokat szükséges megadni segítőjének, aki a kódok beírásával, majd esetleg egy jelszó megadásával elindíthatja a távoli vezérlést a csatlakozás segítségével.

Amint a kapcsolat létrejött, a segítséget nyújtó számítógép átveheti a kurzort, és úgy kezelheti távolról a segítséget kérő személy gépét, mintha a sajátja lenne.

Mennyire biztonságos?

A TeamViewer jól ismert az AES munkamenet-titkosításáról a további biztonság garantálása érdekében. Ezen kívül kétlépcsős biztonsági funkciót biztosít a munkamenetei számára, amely a más szolgáltatásokból már jól ismert módszeren alapszik. Ilyenkor két eszközről kell azonosítanunk magunkat a kapcsolat létrejöttéhez. Az AnyDesk infrastruktúrája is biztonságos környezetet biztosít a távoli kapcsolatokhoz. A banki szabványnak megfelelő TLS 1.2 titkosítási technológiát használja a felhasználói adatok megőrzéséhez, valamint az RSA 2048 aszimmetrikus kulcsot alkalmaz minden munkamenethez.

Az előzőleg említett biztonsági funkciók mit sem érnek, ha nem vagyunk kellően óvatosak. Mindig csak megbízható személynek adjuk át eszközeink kezelését! Napjainkban is sok meggondolatlan ember esik áldozatul adathalászatnak, vagy csalják ki akár távoli asztal alkalmazáson keresztül banki belépési adatait.

Mi a különbség a két szoftver között?

Az AnyDesk szerint az ő szoftverük stabilabb és gyorsabb kisebb sávszélesség esetén is, az emberi szem számára alig látható a késés a távoli vezérlés alatt. Az AnyDesk telepíthető saját otthoni hálózatra is, kiiktatva így a szolgáltatás saját szerverét.

A Teamviewer élő csevegési lehetőséget biztosít a segítségnyújtás között. Ez történhet chat formájában, mikrofonos telefonhívásként és videótelefonálásként is. Ezek a funkciók az AnyDesk esetében nem állnak rendelkezésünkre.

 

Microsoft Távoli asztal

A Windows operációs rendszerben alapjáraton találhatunk távoli asztal megoldásra programot. A Távoli asztal programmal megadott e-mail címekhez tartozó számítógépeket IP címekkel, vagy bonyolultabb beállításokkal megadott számítógépekhez csatlakozhatunk. Legegyszerűbb szituáció, ha mindkét fél rendelkezik regisztrált Microsoft felhasználói fiókkal, így e-mail cím megadásával létrehozható a kapcsolat.

Mi a különbség a fentebb felsorolt, harmadik féltől származó alkalmazásokhoz képest?

A Microsoft által kínált lehetőségnél a segítséget kérő személy nem láhatja mi történik a számítógépén, tehát a számítógép felülete egyszerre csak egy eszközön kezelhető és követhető. Ha nem segítségnyújtásra kívánjuk használni a távoli asztalt, hanem eszközeink távoli elérésére, akkor a Microsoft által kínált alkalmazás is elégséges lehet számunkra. Főleg úgy, hogy már okostelefonra is elérhető az alkalmazás, így telefonunkról is kezelhetjük számítógépünket a Windowsba épített szoftverrel.

Távoli vezérlés okostelefon segítségével

A fent felsorolt alkalmazások mind rendelkeznek már okostelefonon futtatható appokkal. Ezen alkalmazások segítségünkre lehetnek abban, hogy bárhonnan, bármikor elérhessünk otthoni PC-nket. Képzeljük el a szituációt, amikor egy hosszabb mentési vagy másolási folyamat miatt nem tudunk időben útnak indulni egy megbeszélésre vagy csak nem akarjuk a gép előtt ülve végigvárni a folyamatot. Ilyenkor tudjuk számítógépünket a felügyelet megszakítása nélkül magára hagyni, hisz minden eseményt követhetünk út közben is telefonunk segítségével.

 

Távoli asztal alkalmazások okostelefonra a Google Play Áruházában:

Teamviewer Remote Control

Anydesk távoli hozzáférés

Microsoft Távoli asztal

 

További cikkek Tippek kategóriában.

Akadozik az otthoni WiFi hálózatod?
Legjobb megoldás otthonod biztonságos és teljes WiFi lefedettségéhez!

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram