2023. július 14.

Starfield: Minden, amit eddig tudunk

A Bethesda legújabb szenzációja a hamarosan megjelenő Starfield minden otthon ülő játékos kedélyeit borzolja attól függetlenül, hogy szerette-e előtte az ilyen típusú játékokat, vagy nem.

A fejlesztőkre pedig nagyon ráfér egy hatalmas győzelem, hiszen a Skyrim megjelenése óta arra várunk, mi lesz a következő nagy dobása a csapatnak. Mindösszesen 12 évet kellett várni a következő nyílt világú RPG-re (ha a Fallout részeket nem számoljuk), ahol gyakorlatilag oda megyünk ahová szeretnénk és azt csinálunk, amit csak akarunk. Ezt a fajta szabadságérzést próbálták teljesen a tetőig vinni ebben a játékban, legalábbis állításuk szerint.

A Starfield mindenképp korszakalkotó lesz

Bárhogy is sikerült a kiadás, valószínűleg ez is egy olyan játék lesz, ami egy teljes évtizedet képes majd lefedni. Az emberek régóta ki vannak éhezve egy olyan kalandra, ahol különböző bolygókat hódíthatunk meg, saját űrhajókat és űrbázisokat építhetünk mindezt egy olyan komplex story köré csavarva, ami által akár 500 óra is lehet a teljes játékidő. Ez olyan sok, hogy átlagos gamernek kb. egy év lesz, mire mindent ki tud maxolni. Persze biztosan meg fognak jelenni a speedrunnerek, akik végigszaladnak, de ez a típusú játék egyáltalán nem erről szól.

A párbeszédek tekintetében a fejlesztők elmondták, hogy úgy kell elképzelni, mintha a Fallout4-et és a Skyrimet egyesítenénk és még egy kicsit hozzá is adnánk. Végtelen mennyiségű időt és energiát öltek bele abba, hogy egy percig se érezzük azt, hogy unatkozunk, vagy épp nincs mit csinálni.

Ha PC-n szeretnénk játszani, fel kell készülni

Nem újdonság, ha konzol szeretnénk valamit játszani, akkor egyszerűen simán csak megvesszük az aktuális gépünkre optimalizált verziót és mehet is. Ez a PC-n természetesen nem működik ilyen zökkenőmentesen. Sokan pont ezért szeretik a konzolokat inkább, mert nem kell a kompatibilitással bajlódni. Ezzel szemben a PC-s verzió szinte minden esetben szebb és gördülékenyebb, amennyiben tudjuk teljesíteni a játék elvárásait. A Steam-en a következő gépigényekkel találjuk magunkat szemben:

Forrás: Steam

Nem gyenge az biztos. Ha csak a tárhelyet nézzük, ami közös probléma a konzolok és a PC-k között, fel kell kötnünk rendesen a nadrágot, ha azt szeretnénk, hogy ne akadozzon a világ egyik legjobb RPG-je.

Ha konzolon szeretnénk játszani, akkor is lehet készülni

Ugyan nem kell feltétlenül tárhelyet bővítenünk holnap, de a Microsoft nem véletlenül adja ki a Starfield-del karöltve az Xbox Series S bővített változatát, ahol már 1 TB-os SSD-t kapunk az 500 gigás helyett, ami sajnos tényleg nem sok mindenre elég. 2-3 értelmes méretű játéknál egyszerre több nem fér el a gépen. Emellett, ahogy azt korábban már írtuk is, kihoznak több perifériát is Xbox-hoz, ami Starfield témájú. Ezek persze szépek és jók, de csak igazi fanatikusoknak ajánljuk, illetve még szülinapi ajándéknak sem rossz, de ha csak a funkcióra szeretnénk rámenni, akkor teljesen mindegy, hogy milyen szép a felirat rajta, vagy a design, ugyanazt tudja.

Miről fog szólni ez az egész?

A Starfield 25 éve az első új univerzuma a Bethesda Games Studio-nak.

"Ebben a csillagok között játszódó következő generációs szerepjátékban bármilyen karaktert alkothatsz és példátlan szabadsággal indulhatsz felfedezni, az emberiség legnagyobb rejtélyének megfejtésére." - olvasható a Bethesda közleményében

A történet rólunk szól. A Starfieldben a legfontosabb az, hogy mi hogyan alakítjuk történetünket. Első körben, ahogy ez mindig lenni szokott, a karakterünk felépítésével kell kezdeni mind külsőleg, mind belső szempontból. Lehetünk diplomaták, lopakodó zsoldosok, vagy épp hősies felfedezők. Olyat érdemes választani, amilyen jellegű karakterrel szívesen eltöltünk hosszú órákat és leginkább jellemez minket. A kalandok során több, mint 1000(!!!) bolygó áll rendelkezésünkre, ami egyébként a játékos társadalomban elég nagy port kavart, hiszen rögtön jöttek a szkeptikusok azzal, hogy biztosan rengeteg lesz az ismétlődés. A készítők megnyugtattak minket, hogy nem így lesz. Reméljük nem akarnak rászedni minket.

Most először úgy alakítjuk űrhajónkat, ahogy nekünk tetszik. Teljes mértékben személyre szabhatjuk hajónk külsejét, kritikus rendszereit, fegyvereit, pajzsait, legénységét. Fel is kell készülnünk rendesen, hiszen ezt a hajót nem csak A-ból B-be való eljutáshoz fogjuk majd használni, hanem komoly csatákhoz is kelleni fog.

Ha a hajónk készen áll az utazásra és a harcra, jönnek a bázisok, amiket szintén magunk alakíthatunk tetszés szerint a bolygókon úgy optimalizálva, ahogy nekünk a legmegfelelőbb. Helyőrség, termelés, anyagok, legénység, állatok,, egyedi tárgykészítés, kutatás. Minden, ami eszünkbe juthat és valószínűleg még egy csomó minden, amire gondolni sem merünk. A fegyverek sem utolsók, itt is a személyre szabhatóság lesz az egyik kulcsszempont.

A hivatalos gameplay trailert ITT lehet megtekinteni, de már van fent egy teljes órás játszás is, ami talán még izgalmasabb lehet, persze csak ha van annyi időnk.

Kép: DonanımHaber

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram