2021. május 18.

Te még nem e-számlával fizetsz?

Több éve már, hogy a szolgáltatók szinte mindegyike folyamatos kampányok során próbálja ügyfeleit átterelni e-számlás fizetésre. Nem véletlenül. Nekik is érdekük, hogy a papír alapú számlázás és az e-számlázás közti költségkülönbséget meg tudják spórolni, és neked is, mert ezáltal olcsóbbá válhat, vagy magasabb színvonalúvá az igényelt szolgáltatásod. Ha te csekkel fizeted a postán a számládat, akkor neked (is) szól az alábbi bejegyzésem.

Számba vettem, hogy hányféle előnnyel jár, ha e-számlás befizetést használok:

  • Rengeteg időt takarítok meg azzal, hogy nem kell minden hónapban sorban állnom a postán, hogy befizessem a csekkeket. Otthonról, kényelmesen befizethetem őket. (Azt már csak mellékesen említem meg, hogy a különböző szolgáltatóktól eltérő időpontokban és más fizetési határidőkkel érkeztek a számlalevelek, így sokszor megesett, hogy havonta több alkalommal kellett a postára mennem csekket befizetni.)
  • Szinte minden szolgáltató valamilyen kedvezményben részesíti azokat az ügyfeleket, akik e-számlával rendezik az előfizetési díjaikat. Vagy az is előfordulhat, hogy a nem e-számlás ügyfeleknek külön díjat számol fel.
  • Az e-számlás befizetéshez elég egy ügyfélkapu regisztráció a szolgáltatónál és ebben a rendszerben a későbbiekben minden ügyet el tudok intézni, minden számlámat vissza tudom keresni. Itt a számla már a kiállítás napján elérhetővé és befizethetővé válik. Jóval hamarabb, mint ahogy a posta kézbesítené.
  • Az e-számla az ügyfélkapu fiókomban nem tud elveszni, elázni, megrongálódni. Itt minden valaha kiállított számlámat megtalálom egy helyen, nem dobozban, fiókban, padláson, pincében elrejtve.
  • Mivel a szolgáltatók digitális aláírással látják el az e-számláikat, ezek éppen úgy hitelesek, mint a papír számlák.

Ha még mindig ragaszkodsz ahhoz, hogy papír alapon kapd számláidat

Néhány adatot hadd ajánljak figyelmedbe, amiknek az interneten te magad is utánanézhetsz:

  • A papírgyártás alapanyaga a fa, ami Földünk legnagyobb szén-dioxid megkötő szervezete. Egy 8-12 éves nagyobb fa évente kb. 70 kg szén-dioxidot köt meg, illetve kb. 50 kg oxigént termel. Ezen felül a fák a légszennyező anyagok egy jelentős részét is képesek megkötni. Egy 40 éves erdő hektáronként átlagosan 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből 1 év alatt!
    Szóval amikor papírt állítunk elő, akkor ezt a szuper szervezetet pusztítjuk. Igaz, hogy a kivágott erdők helyére ültethetünk újat, de abból csak 1-2 évtized múlva lesz újra erdő.
  • Amíg a papírból végül egy számla lesz, amit az otthonodba kapsz, rengeteg energia használódik el. A papírgyártótól el kell jusson a nyomdába, onnan a posta logisztikai központjába, ahonnan a helyi postákra küldik. Innen pedig a postások juttatják el az egyes háztartásokba a számlaleveleket. Ez a folyamat rengeteg környezetszennyező üzemanyag felhasználásával jár. Az autók átlagos szén-dioxid kibocsátása kb. 120 g/km. Ezzel az adattal számolva egyetlen autó, amelyik naponta 100 km-t tesz meg, éves szinten több, mint 3 tonna szén-dioxiddal szennyezi a levegőt!
  • Egy átlagos számlához 4 papírlap felhasználására van szükség borítékkal együtt. Ez 0,7 kg fa felhasználásával állítható elő. Ez nem tűnhet soknak, de ha mondjuk egy szolgáltató 60.000 előfizetőjét vesszük, akkor ez már több, mint 43 tonna fa felhasználását jelenti! Havonta! És ez csak egy szolgáltató számlája. Gondold csak át, hogy hány helyről kapsz számlát: víz, villany, gáz, szemétszállítás, távközlés, biztosítás, stb. Mindez összeadva temérdek papír felhasználását jelenti.

Ha e-számlára váltasz, csak kicsi változást jelent neked a befizetéseknél az eddig megszokottakhoz képest, de a környezetünk védelmében óriási előrelépés.

Érdeklődj szolgáltatódnál, hogyan tudsz e-számlára váltani. TARR Kft. e-számlás oldala

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram