2023. augusztus 14.

Új norma a mobilpiacon: Jön a 24GB RAM korszaka

Pár évvel ezelőtt a mobiltelefon-piac jelentősen átalakult: gyakorlatilag egyen fazonjuk lett a készülékeknek, hatalmas kijelző elől, és sok kamera hátul, és csupán két operációs rendszer maradt versenyben.

De mit is várunk a mobilpiactól? A kérdés biztos sok emberben megfogalmazódott már, hiszen a fejlődés lelassult. Két évvel ezelőtt elértünk arra a szintre, hogy lényeges előrelépés nem történik, az akkori csúcs kategória a mai napig állja a sarat minden téren. A kamerák, kijelzők, és minden egyéb úgy tűnik teljesen csúcsra van járatva a szektorban. Erre bővebben ebben a cikkben írtunk.

Azonban, most egy új korszak kezdődik a mobilpiacon, ugyanis megjelent az első, 24GB RAM-al felszerelt készülék.

mobilpiac

A mobiltechnológia rohamos fejlődésével a mobiltelefonok sokkal többet jelentenek, mint egyszerű kommunikációs eszközök. Az okostelefonok ma már multifunkcionális eszközök, amelyek segítségével az emberek kommunikálnak, szórakoznak, dolgoznak és még sok másra használják őket. Ennek eredményeként a készülékek teljesítményének növelése és a folyamatos multitasking támogatása elengedhetetlen lett. Ebben a folyamatban a RAM (Random Access Memory) vagy az operatív memória szerepe kritikus jelentőséggel bír.

A RAM a mobiltelefonok és más számítógépes eszközök egyik legfontosabb komponense.

Ez egy olyan memóriatípus, amely rövid távú adattárolást tesz lehetővé, így a készülék könnyen és gyorsan hozzáférhet az aktuálisan futó alkalmazásokhoz és adatokhoz. Az operatív memória lehetővé teszi, hogy az alkalmazások egyszerre fussanak, a weboldalak gyorsan betöltődjenek, és az átmenetek simák legyenek.

A RAM mérete közvetlenül befolyásolja a mobiltelefon teljesítményét és reakcióidejét. Minél több RAM áll rendelkezésre, annál több alkalmazást tudsz egyidejűleg futtatni anélkül, hogy a rendszer lassulna vagy összeomlana.

Például, ha több alkalmazást nyitsz meg egyszerre, a RAM lehetővé teszi a készülék számára, hogy a háttérben futó alkalmazásokat továbbra is megőrizze, így a visszatérés gyorsabb és zökkenőmentesebb lesz.

Az operatív memória különösen fontos a multitaskinghoz, vagyis ahhoz, hogy több alkalmazást használj egyszerre, a modern okostelefonok számos alkalmazás egyidejű futtatását teszik lehetővé.

A mobiltechnológia fejlődése folyamatos, és a RAM szerepe továbbra is kulcsfontosságú marad. A mobilalkalmazások és játékok egyre komplexebbé válnak, és a felhasználók elvárják a sima és gyors élményt. Az operatív memória növekedése lehetővé teszi majd még nagyobb multitaskingot, erősebb grafikus teljesítményt és a munka-gyakorlati alkalmazásokban való hatékonyabb működést, és a mobilpiac leginkább ebbe az irányba mozdult el pár éve.

Az iparági norma eddig a csúcskészülékekben olyan 8-12GB körül alakult, egészen mostanáig, hiszen olyan történt a mobilpiacon amire nem nagyon volt még példa.

Az SK Hynix már szállítja az első adag, 24GB-os LPDDR5x rendszermemóriát, a OnePlus Ace 2 Pro-val kerülnek elsőként forgalomba.

A Hynix tavaly novemberben kezdte meg a 24 GB-os LPDDR5x memóriamodulok gyártását, ami az augusztus 16-án bemutatkozó OnePlus Ace 2 Pro-ban bizonyít majd elsőként tömeggyártott formában. A Red Magic ugyan bejelentette a 8S Pro+ 24 GB rendszermemóriával szerelt verzióját július elején, de a készülék még nem elérhető, hamarosan viszont valószínűleg az többi gyártóhoz, így a Nubiához is megérkeznek az extrém nagy kapacitású modulok.

mobilpiac

A Hynix modulja a HKMG gyártástechnológiát kihasználva a legenergiahatékonyabb egységeket állítja elő a kategóriában 1,01 - 1,12V-os feszültséggel, miközben másodpercenként 68 GB adatot képes kezelni - írja a Mobilaréna.

A gyakorlatban ez mondjuk több, mint tíz darab átlagos, FHD felbontású film átmozgatását jelenti egy perc alatt vagy Li Jie, a OnePlus elnökének példájával szemléltetve: a 24 GB RAM-mal szerelt OnePlus Ace 2 Pro 53 alkalmazást tud párhuzamosan megnyitni és 41 appot képes két napig a memóriában tárolni.

Mivel a RAM mérete alapvetően befolyásolja a mobiltelefonok teljesítményét és használhatóságát. Ez a kulcsfontosságú memória típus segíti a készülékeket abban, hogy több feladatot hajtsanak végre egyszerre, és gyors válaszidőt biztosítsanak a felhasználóknak. Az egyre növekvő RAM-mennyiség egyértelműen a mobiltechnológia fejlődésének és a felhasználói igényeknek a tükrében áll.

Éppen ezért a mobilvásárlásnál ne csak a kamerára és a designra koncentráljunk, hanem vegyük figyelembe a RAM méretét is, hogy a készülék valóban megfeleljen mindennapi használati elvárásainknak és igényeinknek. Azonban most a 24GB korszak áttörést hozhat a mobilpiacon. Jelenleg ekkora mennyiségű memória még az asztali számítógépek, és a laptopok világában is szokatlanak számít, nem hogy egy telefonban.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram