2023. június 30.

Valósággá válik a lángszórós robotkutya

Már példálóztunk nem is oly rég a Black Mirror sorozatban bemutatott robotkutya ötletével.

Az egyik legnyomasztóbb és legfélelmetesebb epizódja volt ez a siker sorozatnak, amely után a Boston Dynamics sorra dobálta ki a videókat arról, hogy a valóságban már mennyire előrehaladott ez a robotikai technológia.

Az utópisztikus sorozatban a robotkutya elszabadul és gyakorlatilag egy elpusztíthatatlan gyilkológéppé válik, ami elől maximum elbújni, vagy elmenekülni lehet, de ha valaki látta az adott epizódot akkor hamar rájöhet, ez szinte lehetetlen küldetés.

A lángszórós robotkutya nem fegyver

A gyártók nagy része nem támogatja, hogy ezek a kutyaalakú robotok fegyverplatformként üzemeljenek, úgyhogy a megoldás az lett, hogy a lángszórós verziót egyszerűen nem fegyverként árulják. A Boston Dynamics 2019-ben hozta kereskedelmi forgalomba a négylábon járó Spot robotokat, amelynek egyik szigorú kitétele az volt, hogy a gépeket tilos emberek ellen, háborús célra használni. Ebből következik, hogy nem lehet őket fegyverekkel felszerelni. A cég 5 másik gyártóval összefogva kiadott egy közleményt, amelyben megegyeznek, hogy közösen vállalják az ilyen jellegű törekvések korlátozását.

Ez összesen ugyebár 6 céget jelent, ami természetesen nem az összes olyan, akik ezzel foglalkoznak. A Ghost Robotics-ot például egyáltalán nem érdekelte ez a fajta egyezkedés, sem bármilyen önszabályozás, sem az, hogy ne lehetne harcászati célokra fejleszteni egy ilyen robotot.

Thermonator

A Throwflame névre hallgató cég dobta piacra a Thermonator névre hallgató lángszóróval szerelt robotkutyát. Attól függetlenül, hogy nem fegyverként reklámozzák képest 10 méter sugárban lángot szórni.

“A Thermonator a Gizmodo riportja alapján valószínűleg a Unitree Go1 négylábú robotra épül, ami kisebb és könnyebb a Spotnál, de így is egy nagy csomó kamerát és érzékelőt tartalmaz, amelyek bizonyos szintű autonómiát tesznek számára lehetővé. A tetején pedig ott figyel egy lángszóró, melnek benzin-dízel keverékkel töltött üzemanyagtartálya 45 percen keresztül teszi lehetővé a begyújtott folyadék kifújását.”

- írja a Bitport

Ez sehogy sem jó ötlet

A throwflame a kompakt lángszóróiról ismert, amelyek nyomógombos plazma ívgyújtóval működnek. Ilyen készülékekkel látják el a Thermonator robotokat is. Az eszközök szállítása valamikor az év vége felé várható, de az még pontosan nem derült ki, mennyibe is fog kerülni egy ilyen robotkutya. Ha tippelni akarunk akkor az alap robot kb. 3000 dollár, a lángszóró külön pedig kb 700 dollár, úgyhogy ilyesmi összeggel érdemes számolnia annak, aki szeretné, hogy egy Thermonator őrizze a házat.

Ezeknél a robotoknál egyébként sokkalta fejlettebbek a Boston Dynamics által készített gépek, de a Spot, a már fentebb említett kritériumok miatt nem biztosíthat platformot egy ilyen veszélyes dolognak.

Lesz ennek bármilyen haszna?

“Hogy mire lenne jó egy ilyen robot, azt tényleg csak találgatni lehet: írnak például filmezésről és különleges effektusokról, a gyártó oldalán pedig a sajátságos "on-demand tűz" meghatározás szerepel. Kérdés, hogy ha valamit nem fegyverként forgalmaznak, akkor az tényleg nem válhat szándékosan vagy véletlenül fegyverré. A Thermonator megjelenése mindenesetre jó hír lehet a biztosítási szakmának, és azt sem kell kitalálni, hogy idén miből legyenek az erdőtüzek.”

- olvasható a BitPort közleményében

Minden viccet és iróniát félretéve ez egy nagyon veszélyes dolog és egy elég félelmetes kezdeményezés a jövőre nézve. Minden egyes Black Mirror részt megnézve úgy gondolhatjuk, hogy ezek csak a legrosszabb szcenáriók, amiket el lehet képzelni. Félelmetes, amikor ezek megjelennek a valóságban és igazából csak pénz kérdése hogy elérhető legyen bárki számára egy brutális gyilkológép.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram