2023. november 06.

Vezeték nélküli töltés: Eloszlatunk 5 tévhitet

Annak ellenére, hogy egyre több vezeték nélküli töltésre alkalmas kiegészítő elérhető, még mindig sokan vannak, akik a pletykák miatt tartanak ettől a módszertől.

Annak érdekében, hogy a nyugalmad a szóbeszéd ne zavarhassa meg, most 5 elterjedt, ám annál kevésbé igaz állítást fogunk leleplezni.

1. A legtöbb okostelefont nem lehet vezeték nélkül tölteni

Három évvel ezelőtt ez a kijelentés még teljesen helytálló lett volna, de ma már inkább a tévhit kategóriába sorolható. Ha csak az Apple palettájára gondolsz, már kilenc modell tölthető ezzel a módszerrel, de a Samsung (pl. Galaxy S8 és újabbak), a Huawei (P30 Pro) és a többi gyártó is hasonlóan növeli a Qi töltésre alkalmas eszközeinek számát.

vezeték nélküli

2. Vezeték nélkül lassabban tölt a készülék, mint kábelen keresztül

Ez lényegében még igaz is, főleg bizonyos töltőkábelek gyorstöltés funkciójának köszönhetően, ám ez is hamarosan változhat. A vezeték nélküli technológia folyamatosan fejlődik, sőt egyes töltőkkel már ugyanúgy lehetséges a gyorstöltés, mint kábelen keresztül.

3. A vezeték nélküli töltés veszélyes az akkumulátorra

Az igazság az, hogy erre semmilyen bizonyíték nincs. Sokan a készülék túlmelegedésétől félnek, mások a túltöltés miatt aggódnak, de nagyjából ugyanakkora ezekre a lehetőség, mintha kábelen keresztül töltenéd a telefont. Ha részletesebben is érdekel a téma, ide kattintva egy hosszabb cikkben olvashatsz róla.

4. A vezeték nélküli töltés káros az emberi szervezetre

Sokan tartanak tőle, hogy a Qi tanúsítvánnyal rendelkező töltők sugárzása az egészségre is káros lehet. Erre mondják, hogy milyen felesleges pánikot kelthet egy-egy szárnyra kapott tévhit.

Egyrészt az elektromágneses sugarak csak használat közben generálódnak, másrészt ennek a mértéke is elhanyagolható.

vezeték nélküli

5. A vezeték nélküli töltés kényelmetlen

Való igaz, hogy nehezebb és kényelmetlenebb feladat úgy telefonozni, hogy az közben egy Qi töltőre van fektetve, ám a vezeték nélküli töltés kényelme éppen abban rejlik, hogy amikor épp nem használod a készüléket, csak leteszed a kiegészítőre és már tölt is.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram