2023. augusztus 04.

Zsúfolt Szoba: A nyár egyik legmegosztóbb sorozata

A Zsúfolt Szoba, amely eredetileg Crowded Room címre hallgat végre nem olyan címfordítást kapott, ami teljesen eltér az eredeti elképzeléstől. Már ennek is örültünk, de amikor kiderült, hogy több részt is a méltán híres Mundruczó Kornél rendezett, még inkább lázba jöttünk.

A sorozatot pszichothrillerként próbálták felcímkézni, úgyhogy aki arra számít, hogy itt valami stresszes ijesztgetés lesz, az csalódni fog. A kritikus hangok és lapok közt két irány létezik a művel kapcsolatban, vagy teljes csalódás, vagy óriási élmény. Általában az ilyen alkotások tudnak igazán izgalmasak lenni, ugyanis ha valami ennyire megosztó, akkor ha esetleg valamiért mégis betalál, sokkal nagyobb hatással tud lenni, mint egy olyan mainstream valami, amit gyakorlatilag 'mindenki' szeret.

Mit tud a Zsúfolt Szoba?

Mivel a Zsúfolt Szoba igazából nem egy pszichothriller, hanem egy olyan dráma, ami egy ritka mentális zavarról szól, ezért nem is érdemes így gondolni rá. Itt egy zavarodott fiú (Danny Sullivan akit Tom Holland alakít) történetét ismerhetjük meg a hetvenes évekből, amikor még a disszociatív személyiségzavar nem szerepelt a kriminológiailag is elfogadható mentális betegségek tárházában.

Ezt az egész ügyet próbálja kibogozni a pszichológus professzor Rya Goodwin (Amanda Seyfried). Mivel ez egy létező eset feldolgozása (Billy Milligan-ről szól, aki az első olyan bűnöző volt, akit a személyiségzavara miatt börtön helyett elmegyógyintézetbe küldtek), ezért sok kritikában lehet olvasni, hogy micsoda baklövés volt ezt mindenáron elfedni, hiszen az ember, ha 5-6 percet eltölt a Google társaságában, akkor rájöhet, hogy miről is szól itt a történet valójában.

Ha képesek vagyunk ezek felett szemet hunyni és átadni magunkat az egyébként csodálatosan fényképezett hangulatnak, akkor akár egyben is végig lehet pörgetni a 10 részt, persze ha van erre körülbelül egy fél napunk.

Tom Holland nem csak egy középszerű Pókember

Nem minden fiatal színésznek adatik meg a lehetőség, hogy megmutassa igazi színészi képességeit. Ugyebár Tom Hollandot legtöbben a Pókember szerepéből ismerhetik, aminél mainstreamebb szinte nem is létezik. Ott a szokásos bohókás vicces szuperhős szerepét hozza, amit igazából lássuk be, annyira nem nehéz megoldani.

A Zsúfolt Szobában pont az ellenkezőjét láthatjuk. Egy mentális betegséggel küzdő ember több személyiségét is képes váltani az arckifejezésével, testtartásával és tekintetével. Ezt lenyűgöző látni, hogyan is válik valósággá, mint színészi képesség. Ha valaki eddig azt gondolta, hogy ő egy egyopciós valaki, akkor a Zsúfolt Szoba után valószínűleg meg fog változni a véleménye.

Mit tesz egy ilyen komoly szerep egy színésszel?

Az alkoholizmusát nyíltan vállaló Tomot annyira megviselte a forgatás mentálisan, hogy egy évre visszavonult a színészettől és megpróbálta rendbe szedni magát, mielőtt 30 éves kora előtt teljesen kiég a Hollywoodi környezettől. Egyébként több interjúban is nyilatkozta, hogy gyűlöli ezt a közeget és ő csak egy normális, átlagos, hétköznapi életet szeretne élni a filmgyártás mellett, egyáltalán nem érdekli a celeb/sztárvilág. Reméljük, hogy ezt nem csak azért nyilatkozza, mert szimpatikus, hanem tényleg ez a realitás. Az ilyen erős színészi képességek teljesen le tudják szívni az ember energiáit, főleg ha tényleg megpróbálja beleélni magát a szerepbe. Márpedig kénytelen, hiszen így tud kizárólag hiteles lenni a nézők felé, de ez mindig áldozattal jár.

Mi a Zsúfolt Szoba történetének háttere?

"Billy Milligan története az 1970-es években jócskán megosztotta az amerikaiakat, ügye ugyanis olyan precedenst teremtett, amiről a mai napig megoszlanak a vélemények. A fiatal férfi a hetvenes évek Ohiójában erőszakolt meg több nőt és követett el fegyveres rablást, ám miután elkapták, egy hihetetlenül furcsa gyanúsított állt előttük: a férfi nem tagadta a tettét, hanem azt állította, nem emlékszik rájuk.

Az áldozatok teljesen eltérő személyiségekről számoltak be vallomásukban, és a vizsgálat során is nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi hihetetlenül csapongó, mintha nem ugyanaz az ember lenne a különböző beszélgetésekkor. Miután pszichológiai tesztnek vetették alá kiderült, hogy súlyos mentális problémái vannak – elsősorban traumatikus gyerekkora miatt –, és több személyisége van.

Először skizofréniával diagnosztizálták, majd disszociatív személyiségzavarral – a kettő nem keverendő össze, mindkettő esetében többszörös személyisége van az illetőnek, ám míg a skizofrének jellemzően nem érzik problémának az állapotukat, addig a disszociatív személyiségzavarban szenvedők sejtik, hogy baj van, csak nem emlékeznek vissza a történtekre. Milligan volt az első ismert esete annak, amikor valakit mentális állapotára hivatkozva nem találtak bűnösnek, és börtön helyett kényszergyógykezelésre ítélték. Ügye mai napig vita tárgyát képezi, sokak szerint ugyanis Milligan csak egy zseniális csaló, aki így tévesztette meg az igazságszolgáltatást."

- olvasható a 24.hu kritikájában.

Hogyan tovább?

A Zsúfolt Szoba tipikusan azon sorozatok közé tartozik, aminek valószínűleg nem lesz folytatása, legalábbis reméljük, hiszen még így is annyi rossz kritikát kapott, ha megpróbálnának lehúzni még egy bőrt valamilyen formában, akkor gyakorlatilag halálra lenne ítélve a produkció.

Ha inkább valami könnyedebb kémthrillerre vágyunk, akkor érdemes inkább olyanokat keresni, mint a Special ops: Lioness.

Internet, TV, Streaming: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram