2023. szeptember 05.

A 6G-hálózatok hamarosan valósággá válhatnak

Még nem igazán volt időnk megszokni az 5G-hálózatokat, a kutatók azonban máris egy teljesen új, 6G-technológia bevezetéséről beszélnek, amely valószínűleg ismét forradalmasítja majd a kommunikáció világát.

A dél-koreai Tudományos és Informatikai Minisztérium bejelentette, hogy megkezdi a 6G-technológia fejlesztésében érdekelt vállalatok támogatását. A Samsung képviseli a fő hajtóerőt ezen a területen. Már aktívan dolgozik a teljes infrastruktúra fejlesztésén. A koreai kormány már 2028-ban szeretné elindítani a 6G hálózatot, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2030-ra már kereskedelmi célokra is teljes mértékben használható lesz.

6G

A különböző generációjú mobilkommunikációs szabványokat a világ minden táján élő emberek és vállalatok legújabb igényei alapján fejlesztik ki - írja az SOSeletronic.

Míg a 4G-hálózatok célja elsősorban az emberek közötti kommunikáció felgyorsítása volt, az 5G-szabvány kifejlesztésekor az ipari alkalmazásokat és az eszközök internetes hálózatát is figyelembe vették. Ugyanakkor az 5G-hálózatok nem feltétlenül teljesen megfelelők a mesterséges intelligenciára épülő technológiák használatához. Az új-technológia elsősorban erre a területre összpontosít. Az az új szabvány nem csupán egy gyorsabb mobilhálózat. Ez az új generáció az intelligens eszközök, gépek és mesterséges intelligencia (AI) még szorosabb integrációját célozza meg a mindennapi életünkbe. Míg az 5G főként a mobilkommunikációt és az adatátvitelt célozza, ez sokkal szélesebb spektrumban kínál lehetőségeket.

Az új hálózatnak integrálnia kell a mesterséges intelligencia elemeit annak érdekében, hogy javítsa az egyes technológiák kapcsolatát, és végső soron jobbá tegye az emberek életét. Az általunk használt eszközök, például az okostelefonok vagy az autók a 6G-hálózatoknak köszönhetően még hatékonyabban tudják majd kihasználni a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

A kiterjesztett valóság és a térbeli hologramok a legújabb technológiák közé tartoznak, amelyek esetében a szakértők gyors fejlődésre számítanak. Ahhoz, hogy ezek a technológiák megfelelően működjenek, nagy adatforgalom áramlását kell biztosítani.

Éppen ezért a szakértők úgy fejlesztik a 6G-hálózatot, hogy az képes legyen térbeli hologramok adatainak átvitelére, amihez akár 580 Gbit/s átviteli sebességre is szükség lehet. 6G

A digitális ikrek szintén egy jelentős trendet képviselnek

A digitális ikrekkel lehetővé válik a valós világból származó tárgyak pontos másolása, majd valós idejű elemzése digitális környezetben. A technika például az önvezető járműveknél lehet hasznos. Az objektumok replikálása azonban nagy adatforgalmat is igényel. Például 1 m2 terület valós idejű átvitele egy virtuális környezetbe akár 800 Gbit/s adatátviteli sebességetis igényelhet.

Milyen paraméterei lesznek a 6G-hálózatoknak?

Mivel a 6G-hálózatnak 100 mikroszekundumnál kisebb késleltetési idővel kell rendelkeznie, a lefedettséget valószínűleg nem lehet majd műholdakkal megoldani. A megfelelő működéshez új antennamegoldásokat kell biztosítani. A 6G-technológiát használó eszközök adathálózatainak és processzorainak megerősítésére is szükség lesz.

A 6G-hálózatok várhatóan jelentősen hozzájárulnak majd mindennapi életünk javításához, és biztosítani fogják a mesterséges intelligencián alapuló fejlett szolgáltatások még magasabb szintű bevezetését az életünkbe.

Mivel a 6G fejlesztése egyre nagyobb lendületet kap a világon, az Európai Unió vezető szerepet kíván vállalni a 6G-hálózat architektúrájának meghatározásában. Ezért az európai Intelligens Hálózatok és Szolgáltatások Közös Szerepvállalás programja 5,9 millió eurós költségvetést ítélt oda a DESIRE6G (Deep Programmability and Secure Distributed Intelligence for Real-Time End-to-End 6G Networks) kutatási projektre – tájékoztatott közleményben az ELTE.

Az oktatás és a képzés folyamatosan alakuló területe, amely mindig is próbálja követni az információs technológia és a digitális fejlődés újabb és újabb hullámait - az 5G és a VR lehetőségeiről ebben a cikkben írtunk!

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram