2023. augusztus 22.

A te fiókod is törölheti a Google: Ha 2 éve nem léptél be, mindent bukhatsz

A Google egy olyan változást jelentett be a nála létrehozott fiókok működésével kapcsolatban, aminek következményeként hamarosan pótolhatatlan adatokat veszthetnek el végleg a cég egyes felhasználói.

A keresőóriás ugyanis közölte, hogy rövidesen elkezdi majd törölni azokat a fiókokat és a bennük tárolt minden adatot is, amikbe tulajdonosaik több mint két éven keresztül nem jelentkeztek be.

google

Elmondásuk szerint az új szabály minden személyes fiókra vonatkozik, teljesen függetlenül attól, hogy azt a vállalat milyen szolgáltatásának eléréséhez hozták létre vagy milyen adatokat tárolnak benne.

Ezek szerint tehát a Gmail levelek, a Fotókban tárolt képek, a Drive-on tárolt fájlok, de még a YouTube-videók is, valamint a Naptár bejegyzések és a Docs dokumentumok is egyaránt nyom nélkül eltűnhetnek majd az érintettek fiókokkal együtt.

A Google a kétéves törlési határidő bevezetését részben biztonsági, részben adatvédelmi okokkal indokolta.

Ezek szerint egyrészt az ilyen régóta nem használt fiókokon általában nincs aktiválva a kétfaktoros azonosítás, illetve attól függetlenül is nagyobb eséllyel törik fel hackerek a másik, hogy a világ egyre több részében tiltják a korlátlan, jól meghatározott cél nélküli adattárolást a Google pedig a törléssel próbál elé menni az ebből adódó potenciális problémáknak.

A vállalatt azt mondja, hogy az új szabályt az idei év végével fogja életbe léptetni, tehát legkorábban 2023 decemberében fogja az akkor már legalább 2 éve inaktív fiókokat és az azokban tárolt adatokat törölni. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak legalább addig van idejük az ilyen, esetleg elhagyott vagy elhanyagolt fiókjaikba újra bejelentkezni és a számukra fontos adatokat azokból kimenteni - írja a pcforum.

Ezen kívül természetesen az érintett fiókok törlése előtt több figyelmeztetést is küld majd azok tulajdonosainak alternatív elérhetőségeiken keresztül, amikre reagálva azok szintén megakadályozhatják a folyamat végig futását és esetleg fontos adataik végleges elvesztését.

google

A fiók és a benne tárolt adatok törlését legegyszerűbben úgy lehet megakadályozni, hogy legalább kétévente egyszer újra bejelentkezünk minden fiókunkba, akár az okostelefonunkkal.

Ugyanakkor ez szükségtelen ha az alábbi műveletek valamelyiket elvégezzük a fiókban egy már korábbi bejelentkezés birtokában:

  • E-mail olvasása vagy küldése
  • A Google Drive használata
  • YouTube-videó megtekintése
  • Alkalmazás letöltése a Google Play Áruházból
  • A Google kereső használata
  • A Bejelentkezés Google-fiókkal funkció használata harmadik féltől származó alkalmazásba vagy szolgáltatásba való bejelentkezéshez
  • Google Fiókon keresztüli előfizetés használata és fenntartása pl. a Google One-ra, egy hírkiadványra vagy egy alkalmazásra.

Ezek bármelyikének megtétele esetén a kétéves visszaszámlálás újraindul majd, és legalább az elkövetkező 24 hónapig biztosan nem kerül majd a fiók és a benne tárolt adatok törlésre.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram