2023. június 06.

A nap amikor az Apple megváltoztatta a világot: Bemutatkozott a Vision Pro

Úgy néz ki az Apple tegnap ismét megváltoztatta azt, amit eddig a világról gondoltunk, és egy olyan modellt dobtak piacra, ami valószínűleg a legforradalmibb megoldásuk az iPhone óta.

Egy nagyjából 30 perces bemutató után, amely végigfutotta a főbb funkciókat, én is meggyőződtem arról, hogy az Apple Vision Pro megváltoztatott mindent a kiterjesztett/virtuális valóság terén. Nem azt mondom, hogy minden ígéretet teljesít, de valóban új paradigmát jelent a számítástechnikában, ugyanis az Apple az Apple Vision Pro-val olyat nyújt, amire még nem volt példa. Persze hasonló eszközök már voltak, a Meta is fejlesztett egy eszközt, ami ennek a töredékébe kerül, de közel sem ennyire egyértelmű a használata, és egészen más piacra szánták.

Persze ott vannak még a különböző gamerek részére fejlesztett VR szemüvegek, de azok is elbújhatnak az Apple eszköze mellett. Az Apple fel is töltött ezzel kapcsolatban egy közel 10 perec videót, amit itt nézhetsz meg.

Ennek a dolognak minden porcikája Apple-szintű ambícióról árulkodik. Nem tudom, hogy ez lesz-e a következő számítástechnikai forradalom, de látszik a meggyőződés az egyes döntések mögött, amelyeket itt hoztak. És az is, hogy pár éven belül mindenki számára elérhetővé válhat ez az élmény.

A hardver jó - nagyon jó -, a két panel 24 millió képpontja nagyságrendekkel több, mint bármelyik headset, amellyel a legtöbb fogyasztó eddig kapcsolatba került. A belső hardver az új M2-es lapkát kapta meg, így villámgyors lesz.

Az optika jobb, a fejpánt kényelmes és gyorsan állítható, és van egy felső pánt a súlycsökkentés érdekében. A tápcsatlakozó is remek kis dizájnnal rendelkezik, amely belső tűs tápcsatlakozókkal csatlakozik egymáshoz, külső csavarzárral, akkumulátorról két órát bír, hálózatról pedig bármennyit.

Van egy mágneses megoldás is néhány optikai beállításhoz, és a beüzemelés során a lencséket a szem közepéhez igazító automatikus szemtávolság-kalibrálással lehet beállítani. A fő keret és az üvegdarab jól néz ki, bár érdemes megemlíteni, hogy nagyok. Önmagában nem nehezek, de határozottan jelen vannak az arcunk előtt.

A VR-rel kapcsolatban két nagy akadály merült fel, amibe a legtöbb ember ütközik:

  • a késleltetés okozta hányinger
  • az elszigeteltség

Az Apple mindkettőre megoldást talált. Az M2 chip mellett elhelyezkedő R1 chip rendszerszintű lekérdezési sebessége 12 milliszekundum, tehát nincs rázkódás vagy képkockakiesés.

A tesztelők elmondása szerint a szemkövetés és a gesztusvezérlés közel tökéletes. A kézmozdulatokat a headset körül bárhol érzékeli. Az Apple nagy felbontású kamerákat dedikált a készülék aljára, csak azért, hogy nyomon kövesse a kezeidet. Hasonlóképpen, a belső szemkövető egység is arra szolgál, hogy kalibrálás után szinte mindent, amire nézel, pontosan kiemel. És a bemutatóvideók alapján nem is nagyon hibázik.

Azonban a legfontosabb az ipari és irodai felhasználás, végtelen méretű képernyők, vásznak, szinte kézzel fogható 3D modellezési élmény. Gondoljunk csak arra, hogy mekkora haszna lesz ennek a sebészetben, az ipari formatervezésben, vagy a sportban. Elég arra gondolni, hogy egy rezidens orvos a virtuális valóságban láthat műtéteket, és szinte ott lehet. De az iparban és egyéb termelő ágazatokban is hatalmas szerepe lesz ennek az eszköznek, és annak a hihetetlen minőségi különbségnek, amit az Apple a konkurenciával szemben nyújt.

A nagy trükk, amit az okostelefonoknál sikerült megoldani, az okostévéknél viszont nem igazán, az az irányíthatóság. Az Apple Vision Pro által elénk vetített rendszerben nézésünkkel, ujjmozdulatainkkal és hangunkkal. A Vision Pro saját operációs rendszert is kapott, ez az iOS, az iPadOS és a macOS alapjaiból tanulva, de nulláról felépített visionOS. Még ennél is fontosabb szoftveres téren az az ígéret, hogy az iPhone-ra és iPadre kiadott alkalmazások közül rengeteg élvezhető lesz az Apple AR-szemüvegével is. Illetve az is, hogy a Macbook külső monitorjaként is használhatjuk majd az eszközt.

Iszonyatosan erős, gyors, és lenyűgöző.

Mindet át kell gondolnunk, amit eddig hittünk, fölöslegessé válnak a hatalmas TV-k, és a mozik? Átalakulnak a meetingek, az előadások és a kiállítások? Egyelőre még nem, ugyanis az Apple Vision Pro csak a jövő év elején lesz megvásárolható, 3499 dolláros áron, ami 1,2 millió forintot jelent.

Ebből reálisan nézve az európai árak olyan 1,5 millió környékén lesznek, itthon pedig közelebb lesz a 2 millió forintos árcédula.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram