2023. július 13.

Így érdemes rákeresni a betegségünkre, ha nem szeretnénk egyből pánikba esni

Aki még nem keresett rá bármilyen tünetére, hogy vajon milyen betegsége lehet, az még nem használta eleget a keresőmotorokat.

Mindig is nagy divatja volt a betegségek keresgélésének online, de amikor beütött a pandémia, ezek a számok az egekbe csaptak. Egyrészt mindenki a betegségekkel volt elfoglalva, másrészt be voltunk zárva a számítógépünk/telefonunk mellé, úgyhogy nem volt más esélyünk, mint túltolni a keresgélést. Ha csináltunk már ilyet tapasztalhattuk, hogy bármilyen tünetünk is van, elég hamar el tudunk jutni az agytumorig, mint kiváltó ok. Na már most azért ez az esetek nagyon elenyésző részében helyes diagnózis szerencsére.

Na de akkor hogyan érdemes keresgélni a betegségek közt?

Először is mindig nagyon körültekintőnek kell lenni, honnan is szerezzük be az adott problémánkkal kapcsolatos információkat. Ha esetleg a gyakorikérdések.hu-n találjuk magunkat és teljesen random emberi lények tapasztalatait olvassuk, nem biztos, hogy jó helyen kapirgálunk. Minden egyes esetben meg kell győződni arról, hogy amit olvasunk, az hiteles forrásból származik. Ezt könnyen kideríthetjük, ha egy picit szétnézünk az oldalon.

Alapvetően az orvosok nem javasolják az öndiagnosztikát pontosan ezek miatt a félrevezető tényezők miatt. Emellett azért van ennek egy pozitív oldala is, hiszen ha már elkezdünk foglalkozni vele, legalább nagyjából leszűkíthetjük, mégis milyen orvoshoz foglaljunk időpontot. Ez persze magával vonzza azt is, hogy amennyiben eggyel komolyabbnak ítéljük meg helyzetünket, mindenképp forduljunk szakemberhez.

Szesztay Péter, a BP Digital SEO ügynökség ügyvezetője rámutatott, az emberek jellemzően előbb a tüneteikre keresnek rá, és esetenként találhatnak is olyan hasznos információkat, melyekkel segíthetnek magukon. Ezek viszont inkább általánosságok, minthogy aludjunk többet, stresszeljünk kevesebbet, igyunk kevesebb alkoholt.

„Régen nem az van, hogy speciális tudásra keresünk, mint amilyen az akupunktúra, hanem tetőtől talpig mindenfajta betegségre szűrünk, amint valami elváltozást észlelünk magunkon. A találatokat viszont érdemes fenntartásokkal kezelni, mert rengeteg riasztó cikk is szembejöhet velünk, ami sokakban szorongást kelthet, holott lehet, hogy a baj közel sem akkora”

– mondta.

Ami még hasznos tanács az az, hogy használjuk a józan eszünket is. Ha belegondolunk az idősebb generációnak nem volt meg ez a lehetősége, mégis egy sebet, vagy egy sebet képesek voltak otthoni körülmények között ellátni és nem idegeskedni feleslegesen. Persze az sem jó, ha túl nyugodtak vagyunk és semmivel sem foglalkozunk. Mint a legtöbb dologban, itt is nagyon fontos a mértékletesség.

Nagyobb a felelőssége a magánegészségügyi intézményeknek, mint valaha

A hiteles forráshoz hiteles tartalomgyártók is kellenek. Az egészségügyi intézmények honlapjaira nagyrészt szakmai tartalmak kerülnek fel, így ezek azok a bizonyos források, amelyekre támaszkodhatunk. Az ellátás mellett a megfelelő tájékoztatás is ugyanolyan fontos lenne az ilyen piaci alapon működő intézményeknél. Ez egyébként az ő érdekük is, hiszen ha mi rákeresünk egy betegségre, kijön az általuk írt cikk, mi elolvassuk, nagyobb valószínűséggel keressük fel őket a már beindult bizalom jegyében.

Tehát érdemes gondolkodni, nyitott szemmel járni és mérlegelni, amikor bármire is rákeresünk. Ha a saját, vagy családtagjaink egészségi állapotáról van szó sokkal vehemensebben, érzékenyebben reagálunk, mint más egyéb témákban, úgyhogy itt még jobban résen kell lennünk, mint más témák esetében.

Érdemes mesterséges intelligenciához fordulni?

Ahogy a keresőmotorokat is fenntartásokkal kell kezelnünk egészségügyi szempontból, úgy a mesterséges intelligenciát is. A ChatGPT a betegségeink felismerésében ugyan segítség lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen AI típusú felületek is csak a neten összehordott információkból tudnak táplálkozni. Nincs szakmai tapasztalatuk, nem ismernek minket, nem ismerik a kórtörténetünket, nem tudják épp pontosan mi a bajunk, csak azt tudják, amit megosztunk velük. Ha egy orvossal beszélünk, ő fel tud tenni olyan kérdéseket, amelyeket lehet, mi magunknak fel sem tennénk, így tudja sikeresen előremozdítani a megfelelő diagnózis létrejöttét.

Egyébként olyan szempontból hasznos lehet, hogy nagy mértékben le tudjuk ez által rövidíteni a betegség keresésével eltöltött időt, hiszen ha jól használjuk az AI-t, akkor nem kell nekünk órákig cikkeket olvasni és böngészni, hátha találunk valami hasznosat.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram