2023. július 01.

Drónokkal fogják házhoz szállítani a jövő fűnyíróit

Az északi országokban már szinte mindenhol robotok végzik a fűnyírást. Magyarországon ez még bőven gyerekcipőben jár. A jövő viszont egyértelműen afelé mutat, hogy az ilyen otthoni, fizikai munkákat robotok fogják helyettünk elvégezni.

Drónokkal érkező robotfűnyírók

Svédországban már több, mint kétmillió kertben robotok nyírják a füvet, míg ez a szám nálunk olyan 1-2 ezer telekre tehető, ami lássuk be, nem egy nagy szám. A magyar lakosság 60%-a rendelkezik saját kerttel, ahol a nagy többség maga végzi a kert körüli munkákat. Ebből körülbelül 7% az, aki igénybe veszi bizonyos szakemberek segítségét, de ők sem rendszeresen. Talán a legbosszantóbb kerti munka a gyomlálás, illetve a dombosabb területeken való fűnyírás.

Ha nyírtunk már lejtőn benzines fűnyíróval füvet tudhatjuk, hogy nem épp a legpihentetőbb munka a világon. Nagy nehéz gépeket kell mozgatni és hiába mondjuk önjáró a készülék, az ilyen kis forgós dombos helyeken mit sem érünk vele.

A jövő egyértelműen az akkumulátoros és a robotfűnyíróké

„Nagyon eltérő a robotfűnyírók iránti nyitottság az egyes országokban. Ugyan világszerte mintegy kétmillió kertben használják a modelleket, a robotfűnyírók piaca ma nagyrészt a nyugat-európai és észak-európai fogyasztói szegmensre koncentrálódik, Svédország és Németország például abszolút vezetők ebben”

mondta Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője.

A szakember továbbá hozzátette, hogy a skandináv országokban gyakorlatilag teljesen megszűnt a benzinüzemű fűnyírók használata. Az emberek sokkal környezettudatosabban élnek és szinte minden kertben robotok nyírják a füvet. Ezzel szemben például az Amerikai Egyesült Államokban még mindig jelentősebb a benzinnel működő termékek térnyerése.

Nagy a bizalmatlanság a robotokkal szemben

Rengeteg kérdés merül fel az emberben egy ilyen váltásnál. Egyrészt nem egy olcsó mulatság beruházni egy robotfűnyíróra, másrészt a tájékozottság hiánya is nagyon erős, mert gyakorlatilag fogalmunk sincs, hogyan fogja majd pont a mi kertünket jól lenyírni egy ilyen készülék. A menőbb darabokat applikáció segítségével viszonylag könnyű beprogramozni, illetve érdemes olyat választani, amihez tartozik szakértői támogatás, ha esetleg elakadnánk valamelyik lépésnél. Csak és kizárólag terepfelmérés után javasolt belevágni a dologba és ez után is nagyon oda kell figyelni arra, pontosan milyen modellt választunk.

A drágább modelleket már riasztórendszerekkel is ellátják, így azonnal kapunk értesítést a telefonunkra, ha valami baj történne és a tárolóból, vagy épp a kertünkből munka közben valaki el akarná tulajdonítani.

De mit is jelent a drónos szállítás?

A drónos szállítás egy extra szolgáltatás, ami nem feltétlenül csak és kizárólag a robotfűnyírókhoz kapcsolódik. Régóta várjuk már, hogy egy drón szálljon le a kertünkben és rakja le a csomagot az ajtónk előtt, mint azt a pár éve keringő UPS jövőbetekintő képei mutatták. Ennek egyébként fizikai akadálya nem igazán van már, inkább rengeteg jogi probléma, hogy mire eljut az a bizonyos drón a kertünkbe, mennyi adatot és hogyan rögzít, ki felett repül el stb. Ezek nálunk még nem olyan aktualitások, amivel foglalkoznunk kellene, viszont annyira nincs is távol az a jövő, amikor egy robotfűnyíró leereszkedik a pázsitunkra.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram