2023. november 23.

Ezekre a Facebook üzenetekre TILOS kattintani

Manapság rengetegen tapasztalhatták, hogy egyre több a szöveges üzenetben való átverés a Facebookon, mint az eddigi időkben bármikor.

A social media világában gyakori eset, hogy különböző csalási kísérletekkel próbálnak tőlünk adatokat, illetve pénzt kicsalni ügyes rosszakarók. A legújabb ilyen átveréssorozat a Facebookon egy régi ügy újragondolva. A trükk nem más, mint üzenetek formájában történő értesítés, amely egy balesetről szól, ami valamely ismerősünkkel történt. Nagyon résen kell lenni és tudatosan kell cselekedni, mert pórul is járhatunk!

facebook

Veszélyes hely a Facebook

Az átverős üzenetek egyébként felismerhetők, amennyiben felkészülünk rájuk. A csalók legtöbb esetben valami furcsa linket is beraknak az üzenetbe, hogy ha erre kattintunk, akkor fog megtörténni a csoda, vagy amire kérnek. Ez természetesen valami adathalász link általában, így tilos rákattintani, akármennyire is csábítóan néz ki. A legnagyobb veszélyben az idősebb korosztály van jelenleg, akik sokkal jobban fogékonyak az ilyesmire, hiszen az 'ő idejükben' a média általában igazat mondott, hiszen szűrt dolgokat kaptak a televízión keresztül. Az ilyen adathalászatok következménye lehet anyagi zsarolás, vagy egyszerűen bankszámla csapolás.

Hogyan tudunk védekezni?

  1. Ne kattintsunk a linkre a Facebook messengerben. A rendőrség nem fog nekünk üzenetet írni, a baleset helyszínéről nem így fognak keresni, nem kell bedőlni
  2. Járjunk utána az információnak! Amennyiben tényleg egy balesetről értesítenek, kezdjünk kicsit kutakodni, igaz lehet-e. Általában nem az szerencsére.
  3. Használjunk vírusirtót.
  4. Azonnal jelentsük, ha ilyen történik!

Ezek komoly veszélyt jelentenek, nem érdemes átfutni rajtuk, vagy félrenézni, cselekedni kell és vigyázni arra, hogy családtagjaink, szeretteink ne essenek áldozatul!

Mobilinternet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram