2023. június 07.

Gyermekvédelem az online térben - 1. rész

Sokunk gondolkodott már azon, hogy személyesen miként érint bennünket a technológia fejlődése, de azt gyorsan tisztázhatjuk magunkban, hogy gyerekek védelme fontosabb most, mint valaha. A gyermekek egyre korábban kapják meg az első internetezésre használható eszközüket, ami nem feltétlenül baj, hiszen a technológiai újításokhoz mindig alkalmazkodni kell, és megszokni azokat, ám sokan nem gondolnak a kiberbiztonsági kockázatokra. 

Egy megdöbbentő tanulmány szerint a szülők 68%-a sohasem ellenőrzi a gyermekük online tevékenységét. Pedig ez az online tanulás világában fontosabb lenne, mint valaha. Jelenleg ott tartunk, hogy sok gyermek számára, az online világ valóságosabbnak tűnik a valódi világnál, így a gyermekvédelem az online térben fontosabb mint valaha.

A gyermekvédelem az online térben fontosabb mint valaha!

A legfőbb probléma azonban az, hogy sok esetben maguk a szülők is elismerik, nem nagyon ismerik ki magunkat az online világban. A Facebook az Instagram, Snapchat és Twitter is eléggé zavarba ejtők, nem is beszélve arról, hogy ott van még a TikTok is. A téma hosszúsága miatt két egymást követő cikkben osztjuk meg erről a gondolatainkat.

A legjobb dolog, amit tehetünk a gyermekeink védelme érdekében, ha beszélünk velük világosan meghúzva a határokat, hogy mit és mikor érhetnek el online, ebben legyünk mindenképpen következetesek, de fontos, hogy tudják, akkor is kiállunk mellettük, ha netán hibát követtek volna el.

Számos előnnyel jár, ha okostelefont adunk a gyermeknek. Egy telefon kitűnő biztonsági eszköz lehet; a telefonjukon lévő GPS-t arra is használhatjuk, hogy nyomon kövessük a tartózkodási helyüket.

Azonban azt sose felejtsük el, hogy az okostelefonok személyes eszközök, gyakran nem vagyunk tudtában, hogy a gyerekek mit csinálnak rajta, vagy mire használják ezeket. Fontos, hogy demonstráljuk azt, hogy nagy felelősséggel jár számukra a használata. Persze az a legegyszerűbb, ha különböző szülői felügyelet alkalmazásokat töltünk le, és állítunk be.

Több fizetős és ingyenes alkalmazás van már, az alapértelmezett beállításokon túl, hiszen az alapbeállítások általánosságban kevésbé személyre szabhatók. Egyes alkalmazásokban beállítható az, hogy mennyi időt tölthetnek el egy-egy alkalmazás használatával, és akár szünidő üzemmód is elérhető, amit aktiválva az időkorlátokat lehet feloldani.

Illetve van olyan megoldás is, amely egy bizonyos akkutöltöttségnél letiltja az időben korlátozott programok futtatását, és minket is értesít arról, hogy le fog merülni a telefon.

Ha azt fontolgatjuk, hogy okostelefont adunk a gyermekünk kezébe, jó, ha van néhány tisztán körvonalazott útmutatásunk, mielőtt megtennénk, így mindenki jól járhat. Ha a gyermekünknek már van okostelefonja, még mindig nem késő felülvizsgálni a családi szabályokat.

Demonstráljuk számukra, hogy egy okostelefon birtoklása nagy felelősséggel jár. A fent említett szülői felügyeleti alkalmazásokkal könnyedén le tudjuk tiltani bizonyos oldalak elérését, és limitálni tudjuk, hogy egy alkalmazással mennyi időt tud eltölteni. Külön kiemelhetjük a Gallery Guardian nevű alkalmazást melyet a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell. Miután a kettőt összepárosítottuk, működésbe is lép a rendszer: ha a gyerek meztelen képet kap vagy készít magáról, figyelmezteti a szülőket, a képet nem mutatja, csak a tényt osztja meg a szülőkkel, és innentől kezdve ránk van bízva mit lépünk.

De fontos az, hogy okostelefon használattal mi is jó példát mutassunk a gyerekeknek.

Fontos és hatékony lépés lehet, hogy a telefont ne a a gyerekek hálószobájukban töltsük, hanem legyen egy központi helyük a lakásban. Figyeljünk oda a szankcionálásra is, és legyünk végtelenül következetesek, hiszen a fiatalok és a gyerekek már nem önálló világként látják a virtuális teret, hanem egységesen homogén a valós térrel, így az attól való teljes elzárást komoly büntetésként élik meg.  

A streaming szolgáltatókkal megváltoztak a tartalomfogyasztási szokásaink. Persze, ehhez már a fiatalok hozzászoktak, és ők inkább a hagyományos megoldásokra néznek furcsán. Ám vitathatatlan előnye ennek az, hogy tartalmaznak magas minőségben készült oktató tartalmakat gyerekeknek, illetve nincsenek hirdetések, így a gyerekek nem találkozhatnak reklámokkal és hirdetésekkel. A másik pedig az, hogy a Netflix például tartalmaz szülői felügyeletet, ezt bekapcsolva a garantálhatjuk a biztonságukat, s azt is, hogy csak a korukhoz illő tartalmakhoz férnek hozzá. Ez sajnos továbbra sem akadályozza meg, hogy a mi profilunkhoz is hozzáférjenek, de egy fokkal nagyobb biztonságérzetet ad, mintha nem lenne ilyen megoldás. Az Apple TV is garantálja a szülőknek, hogy a tartalmakra különböző módokat állítsunk be. Persze ezek nem váltják ki azt, hogy a gyerekekkel elegendő időt töltsünk és ezekről a dolgokról beszélgessünk velük. 

A téma hosszúsága és átláthatósága miatt a cikk második felével később jelentkezünk, ahol beszélünk majd az online játékokról és konzolokról is, valamint arról, hogy mit tehetünk a közösségi médiában egyre gyakoribb internetes zaklatással. Illetve, azzal a fontos kérdéssel, hogy hogyan lehet minimálisra csökkenteni az esélyt arra, hogy gyerekünk kértelen tartalmakat tekintsen meg online.

Azonban a legfontosabb továbbra is a beszélgetés és annak a tudatosítása magunkban, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb személyek a gyermekek online védelmének kialakítására.Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram