2023. június 08.

Rugalmas munkavégzés, hibrid munkahelyek, home office

A rugalmas időbeosztás, a home office lehetősége, vagy épp a hibrid megoldások már évek óta egyre népszerűbbek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében.

A munkavállaló szempontjából egyértelműbb a pozitív viszony, hiszen ki ne szeretne úgy dolgozni, hogy ne kelljen minden nap bemenni az irodába és kötelezően ott kelljen tölteni 8 órát még akkor is, ha esetleg nincs is annyi munka. A pandémia előtt azért elenyésző volt munkáltatói szempontból az ehhez való pozitív hozzáállás, de amikor az egész világ home office-ba kényszerült, ahhoz képest már a hibrid konstrukció nem is tűnt olyan elrugaszkodottnak.

Mivel manapság a legtöbb cég valamilyen szinten bevezette az otthon végezhető munka lehetőségét, ezért a jelenlegi munkavállalóknál gyakorlatilag alapelvárás, hogy ne kelljen mindig bent lenni, ezzel szemben olyan gigavállalatok, mint a Tesla, tavaly év végén tették kötelezővé a heti 40 óra irodai szolgálatot. Nem is volt egy népszerű döntés, sokan emiatt mondtak fel a cégnél.

A csapat

A csapat működéséhez a vállalatirányítók és elemzők szerint még mindig elengedhetetlen a személyes jelenlét. Ha a teljesítményt rendben is találják, a lojalitás, a márkához való hozzáállás, a közös értékek megbecsülése, az üzenet átadása sokkal jobban tud működni személyes környezetben. Az ember, ha csak és kizárólag otthonról dolgozik, nagyon hamar képes elidegenedni a közösségtől. Ez persze nem minden munkahelyen probléma, illetve nagyon nagyban függ attól is, hogy az adott személy milyen pozíciót tölt be a vállalatnál. Amennyiben a munkavállaló ’csak’ bedolgozik, elvégzi a feladatál és leadja a kész terméket határidőre, úgy nem annyira elvárás a személyes kontakt, viszont egy csoportvezetőt nehéz lenne úgy elképzelni, hogy a beosztottjai nem is ismerik.

Mi az, amikre mindenképp érdemes odafigyelni?

Van pár alapszabály, amit mindenképp érdemes betartani hibrid munkavégzés során.

  1. Ki kell dolgozni egy hatékony stratégiát – Ez ugyebár azoknál a bizonyos munkahelyeknél működik, ahol az adott munkakör hatékony tud maradni a hibrid verzió ellenére. Ez egy komplexebb látásmódot igényel, hosszú távon el kell tervezni mik a célok, honnan hová szeretne a cég eljutni stb.
  2. A rutin – Az irodai munkavégzés hatalmas előnye, hogy általában a munkavállaló nem tud mással foglalkozni a munkahelyén, csak az ottani feladatokkal, legalábbis ideális esetben. Ez otthoni körülmények között nagyon gyorsan meg tud dőlni, hiszen rengeteg olyan tényező van, ami elvonhatja a figyelmet. Legyen az más egyéb mellékállás, otthoni feladatok stb.
  3. A munka és a magánélet – Sokkal nehezebb elválasztani a munkát a magánélettől, ha ez egy légtérben történik. A régebbi verzió szerint az ember elment dolgozni, majd a munkaidő végeztével kilépett a munkahelyéről és otthagyta a problémáit. Ezzel szemben a home office-nál sokkal többször történik meg az a hiba, hogy tovább dolgozunk, mint kellene, illetve nem tudunk olyan szinten elszakadni a munkától, mint az irodai verzióban.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram