Hatalmas katasztrófát idézhet elő a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia napjaink részévé vált. Kár is lenne tagadni. Ez a technológia egy ideje lebeg a fejünk felett, de mivel közvetlen kapcsolatba eddig nem kerültünk vele, ezért annyira nem is tulajdonítottunk nagy jelentőséget ennek az óriási technológiai fejlődésnek.

Mióta a ChatGTP és az AI képszerkesztők ellepték az internetet, azonnal mindenki rákattant. Végtelen mennyiségű mesterséges intelligencia által generált képet láthattunk már, beszélgethetünk a mesterséges intelligenciával, ráadásul nem csak hétköznapi zagyvaságokról, rengetegen tanulásra, fejlesztésre és problémák megoldására használják.

Na de akkor miért probléma a mesterséges intelligencia?

A problémát jóval előbb kezdték el feszegetni, mint hogy egyáltalán a technológia a kezünkben lett volna. Gyakorlatilag a sci-fi filmek az 1980-as évek óta erről szólnak ilyen-olyan formában. A Terminátor is például, ha csak a leghíresebbet szeretnénk kiemelni. Ha nem is annyira reális elképzelés, hogy egy csapat robotharcos jön szembe velünk egyszer csak kutyasétáltatás közben, azért felvet egy-két kérdést a dolog. (illetve, ha láttuk a Black Mirror-ban azt a részt, ahol a robotkutya elszabadul, akkor akár realitás is lehet…)

A The Dairy of a CEO nemrégiben hasonló problémákat boncolt, ahol vendégként a Google X részlet ex-vezetőjét Mo Gawdat véleményét kérdezték a témában. Állítása szerint az elkövetkezendő két évben az AI még a klímaválságnál is hatalmasabb globális katasztrófát fog okozni. – írja az ORIGO.

A volt CEO szerint a mesterséges intelligencia fejlődésével egyenesen arányosan nőhet meg a kiberbűnözés veszélye, hiszen eddig teljesen ismeretlen területek csatlakoztak be ezzel a világhálóra, bárki számára elérhető formában. Ez reális félelem lehet, mivel az internetes bűnözők sosem arról voltak híresek, hogy a gyors technológiai fejlődés valaha gátat szabott volna nekik, inkább új lehetőségek tárházát nyitotta meg számukra.

A Mesterséges intelligencia továbbá az állásokra is nagy fenyegetést jelenthet. Rengeteg olyan, napi szintű, automatizálható munka van, amelyet egyelőre még emberek végeznek, de akár végezhetnének gépek. Ezek eddig sem volt újdonság, viszont a virtuális térben kevésbé volt jelen, inkább a gyárak szalagjai mellett voltak ezek aktuálisak.

Manapság egyes cégek AI segítségével íratnak meg hirdetéseket úgy, hogy az pontosan és tökéletesen legyen célozva annak a közönségnek, akiknek ők szeretnék. Ő megoldásként egy elég drasztikus lépést javasolt, 98%-os különadóval sújtaná azokat a cégeket/vállalkozásokat, akik MI-t használnak emberi erőforrás helyett, így létre tudna jönni egy valódi segélyalap, melyből azokat támogatnák, akik emiatt a helyzet miatt vesztették el munkájukat.

Ennél durvább dolgokat is mondott már Gawdat, ami leginkább az előbb említett Terminátoros szcenárióra hajaz, de ez inkább az összeesküvéselmélet határait súrolja.

Mi lehet a megoldás?

Sokan azt állítják, hogy a mesterséges intelligencia hatalomátvételét már rég késő megakadályozni, hiszen olyan magasszintű folyamatok indultak el, ami lehetetlenné teszi ennek az egésznek a leállítását abban az esetben, ha kicsúszna a kezünkből a dolog. Ezt most még természetesen nem tapasztaljuk, de ahogy minden egyes új technológia bevezetésénél, itt is érdemes nyitott szemmel járni és odafigyelni, mi az a pont, ahol az MI esetleg túlzásba eshetett.

Az emberi erőforrásokat régóta váltják gépek és mindig, minden egyes esetben kialakult ekörül egy pánikhangulat a dolgozók körében. Ha az eddigi tapasztalatot nézzük inkább átalakultak a munkalehetőségek, mintsem megszűntek volna teljes egészében. A mi feladatunk a fejlődés és az alkalmazkodás. A mesterséges intelligencia nem fog már eltűnni, nekünk kell úgy együtt élni vele és „kihasználni”, hogy a kárunk helyett javunkra tudjuk fordítani.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram