2023. október 15.

Hogyan válasszunk laptopot? 5+1 tanács a vásárlás előtt!

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb szempontokat, ami alapján könnyedén ki tudod majd választani az ideális laptopot!

Információgyűjtés, nézelődés során nagyon könnyű elveszni a gigabájtok és egyéb szakmai kifejezések között, ezért mi most összegyüjtöttük azt az 5+1 szempontot ami alapján egyszerűen és könnyedén tudod majd kiválasztani a számodra ideális készüléket.

1. Első lépésként azt kell számításba venned, hogy mire fogod használni a laptopot?

Tudnod kell, hogy milyen funkciókat kell, hogy ellásson, mert ez alapján tudod a többi elvárást rangsorolni. Azok akik otthon használnák a notebookot internetezésre, azoknak teljesen más felszereltségű laptopra van szükségük, mint aki számítógépes játékokkal játszana, 3D-ben tervezne, vagy komoly számításigényű grafikai programokat futtatna új készülékén.

laptop

2. A meghajtó típusa lehet HDD, SSD vagy hibrid, ami a kettő kombinációja.

A merevlemezen tároljuk az összes adatunkat. Ezért az egyik legfontosabb része a gépünknek és a tévhittel ellentétben a merevlemez mérete/nagysága egyáltalán nem befolyásolja gépünk sebességét. A merevlemez típusa az, ami befolyásolja a gyorsaságot!

Itt azt kell mérlegelni, hogy szükséges-e 500-1000 GB tárhely, mert ezeket a dokumentumokat folyamatosan használnám, ezért cserébe megéri-e feláldozni a sebességet?

3. Milyen processzorral szerelt laptopot válasszak?

A laikusok ennél a műszaki adatnál szoktak elvérezni, mert a konkrét típusszám nem mond számukra semmit, pedig nagyon lényeges, hogy a számunkra megfelelő processzort válasszuk, csalódás és felesleges pénzkiadás nélkül. A processzor azért az egyik legfontosabb alkatrésze a laptopnak, mert ez a központi számító egység. Ennek gyorsasága befolyásolja a készülék teljesítményét, így fontos jól megválasztanunk, mert a későbbiekben ez az elem nem bővíthető, nem cserélhető!

Azt kell szem előtt tartani, hogy a pénztárcánkhoz és a mi felhasználási módunkhoz mérten a legjobbat teljesítményűt válasszuk, hogy minél tovább tudjon a gépünk kapacitását kihasználni.

Az internet nem lesz gyorsabb, attól hogy gyorsabb processzorral szerelt laptopot vásárolunk. 5. Memóriából (RAM) mennyi kell egy laptopba?

4. Milyen kijelző méretet válasszak?

A használati mód kihatással van a kijelzőjének méretére is. Grafikai, mérnöki programoknál például fontos, hogy nagy méretben lássuk a kijelzőt, hiszen egy kicsi, kompakt 10" kijelzőn megterhelő lenne ez a munka. Ugyan a hagyományos kijelzőméretnek nevezzük a 15,6”-os laptopokat, mivel ezeken kényelmesen tudunk filmet nézni, programokat használni és olvasni is, ám ezek hordozhatósága 2023-ban már kétséges.

Akinek fontos a képernyő felbontásának minősége, minden apró részletet tűélesen szeretne látni, azoknak fontos a tágabb betekintési szög is és inkább IPS paneles laptopot érdemes választani.

laptop

5. Akkumulátor üzemidő

Ha iskolában, munkában vagy más külső helyszínen használjuk a laptopot, a súly mellett fő szempont az akkumulátor működési ideje. Az akkumulátornál azt kell figyelni, hogy hány wattóra jellemzi, ez lényegében azt mutatja meg, hogy mennyi az akkumulátor teljesítménye. Mobilitást igénylő laptop használatra érdemes egy jó akkumulátorral felszerelt készüléket választani, ami sok évig kitart.

+ 1: Fontos megjegyeznünk, hogy a tévhitekkel ellentétben a laptopoknak nem alaptartozéka az operációs rendszer és a Microsoft Office irodai programcsomag, így ha az nincs feltüntetve a kiválasztott notebook műszaki adatainál, akkor azt külön kell megvásárolni.

Ha a kiválasztott notebook műszaki adatainál az szerepel, hogy az operációs rendszer külön megvásárolható, az azt jelenti, hogy a gép még nem használatra kész.

A külön vásárolható szoftver előnye, hogy bármilyen gépre feltelepíthető csak némi szaktudás szükséges hozzá, de lehet, hogy jobb ajánlatot fogunk ki Windows nélkül.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram