2023. június 15.

Így kell elkerülni, hogy gigantikus mobilszámlád legyen utazáskor

Külföldi utazás során természetesnek vesszük, hogy mobilunkon gyakorlatilag bárhol és bármikor elérhetőek vagyunk, ahogy otthoni körülmények között is. Erről nem szeretünk lemondani akkor sem, ha épp a tengerbe lógatjuk a lábunkat.

A roaming az utóbbi években rengeteget egyszerűsödött, különösképp az EU tagállamain belül, illetve az 1-es díjzóna országaiban. Ettől függetlenül a díjak és feltételek ezen díjzónákon kívül hatalmas eltéréseket mutathatnak. A használati díjcsomagok árai, illetve az adott hálózat minősége is változó lehet. Íme pár tipp, hogyan kerüljük el a bajt:

Tájékozódjunk a roaming díjszabásokról

Mindenek előtt érdemes tudni, hogy mi számít roaming-nak. Ez azt jelenti, hogy egy adott országban aktív előfizetésünket más országban használjuk, azaz a külföldi mobilszolgáltató csatornáit használjuk mobilinternetezésre, hívás indítására és fogadására, illetve SMS és MMS üzenetek cseréjére. Ha itthon vagyunk és itthoni hálózatról küldünk bármit, vagy kommunikálunk, az "nemzetközi hívásnak" minősül. Ez azért fontos, mert nem egyezik meg a roaming díjszabásával.

Hat éve már, hogy a roaming költségei drasztikus csökkenésbe kezdtek. Ez pontosabban azt jelenti, hogy az 1-es díjzónába tartozó országokban, főként az EU országait jelenti ez, csak bizonyos esetekben kell roamingdíjat fizetni a felhasználóknak, általában nem jár plusz költségekkel. Tehát például a horvátországi nyaralás során gyakorlatilag semmi sem kell tennünk és semmit sem kell figyelnünk, mert ugyanaz a díjcsomag vonatkozik ránk, mint egyébként is. Nyugodtan használhatjuk a mobilnetet, küldhetünk haza SMS-t, vagy épp videochatelhetünk is, ha épp ahhoz van kedvünk, és persze a mobilos fizetés is belefér, hiszen ha valami, az igazán biztonságos.

Az olyan országok, melyek a 2-es zónába tartoznak, mint például Monenegró, Törökország, vagy Szerbia, ott a roamingdíjak magasabbak. Ha ilyen irányt veszünk érdemes előre szétnézni, mire számíthatunk.

Sok összetevős a roaming díjszabás

A roaming díjak függhetnek az adott tarifacsomagtól, amelyre elő vagyunk fizetve, illetve ugyebár az előbb említett zónáktól is. Amennyiben nem szeretnénk folyamatos anyagi aggodalomban tölteni a nyaralásunkat, akár érdemes lehet adatjegyeket vásárolni. Ezek olyan alkalmi kiegészítőkcsomagok, amelyek megszabott mértékű adatmennyiséget foglalnak magukba egyszeri kifizetés esetén. Tehát annyi a dolgunk, hogy ha szeretnénk netezni, vásárolunk 50-100-200 GB netet és azt elhasználjuk. Gyakorlatilag ez egy olyan egyszerű rendszer, mint a feltöltőkártya.

Emellett érdemes olyan szolgáltatásoknak is utánanézni, vagy a mobilunk beállításaiban böngészni, amely tud nekünk szólni még mielőtt átlépnénk a limitet bármely aspektusban. A magasforgalmi limit például korlátozza az adatforgalmunkat, ha átlépjük ezt a bizonyos határt. Nem kerül semmi számlázásra, egyszerűen észlelni fogjuk, hogy minden, amihez internet szükséges, nem működik.

Balesetek ellen

Ha szeretnénk elkerülni a roaming időszak alatti "baleseteket", akkor mindenképp érdemes leállítani az automatikus frissítéseket. Az operációs rendszer és a letöltött applikációk frissítéskor óriási méretű, többtízgigás adatcsomagokat is letölthetnek anélkül, hogy ez feltűnő lenne. Ha épp nem nyaralni vagyunk csak otthon éljük hétköznapi életünket ez nem jelenthet gondot az otthoni Wi-Fi mellett, de ha épp egy 2-es zónás napágyban ücsörgünk, akkor nagy pórul járhatunk. Amennyiben egyáltalán nincs valakinek igénye arra, hogy a szállodai vezeték nélküli kapcsolaton kívül használja a mobilnetet, akkor az egészet is ki lehet kapcsolni, annál biztonságosabb nincs.

Fontos figyelembe venni azt a tényt is, hogy ha csak valami belföldi, de határmenti faluba megyünk kikapcsolódni, akkor is átkapcsolhat a mobilunk a külföldi szolgáltató hálózatára, ha az épp az erősebb az adott térségben, ahol tartózkodunk. Az ilyen és ehhez hasonló eseteket úgy lehet a legegyszerűbben elkerülni, ha az automatikus hálózatváltást kikapcsoljuk és a kézi hálózatváltás opciót választjuk.

Mi a helyzet a minőséggel?

Ha a jelenlegi világviszonylatot nézzük, Magyarországon a hálózati lefedettség minősége kiemelkedően jó. Külföldön nem az otthoni, hanem a helyi szolgáltató hálózatát használjuk, így gyakran előfordul, hogy a minőség elmarad az otthonitól, például térerő tekintetében. Ugyanígy a legújabb technológiák, mint például az 5G nem biztos, hogy rendelkezésünkre fog állni. Ez egy "normális" nyaralás során valószínűleg nem akkora gond, de ha valami fontos online ügyet szeretnénk elintézni, mindenképp érdemes keresni egy erős wi-fit.

Mindent egybevetve nem kell aggodalmaskodni utazás előtt a mobilhasználat miatt, viszont mindenképp érdemes rászánni 1-2 órát és átnézni mire is számíthatunk, hogy ne érjen meglepetés.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram