2023. június 05.

Hogyan válassz vezeték nélküli fülhallgatót 2023-ban?

Annak ellenére, hogy a piac tele van jobbnál-jobb vezeték nélküli fülhallgatókkal, gyakori az, hogy elakadunk vásárlás előtt, most ebben szeretnénk segíteni. Szerintünk mindenkivel előfordult már az, hogy látva a rengeteg terméket és a különböző márkákat, sokat ígérő technikai specifikációkat, egész egyszerűen elveszett a bőség zavarában. 

Szokásunk szerint összeszedjük a legalapvetőbb funkciókat, amiket egy ilyen fülhallgatónak érdemes tudnia. Persze a döntés már az olvasón áll, de nem hátrány az, ha tisztában vagyunk az alapokkal.

Abban gondolom egyetértünk, hogy a legfontosabb a hangzás és a hangminőség, hiszen ezért veszünk ilyen eszközt. Szeretnénk vele telefonálni, zenét hallgatni. A hangzás teljes mértékben szubjektív, hiszen valakinek éppen optimális, addig másnak sok lehet a basszus, vagy a középtartomány. Persze az extrém audiophile termékekről nem beszélünk most, hiszen ezeknek az ára elég borsos, illetve sokan nem hisznek még a vezetékmentességben. Itt érdemes lehet a bevált márkák termékei között válogatni, ha volt egy adott márkánk, amelynek tetszett a karakterisztikája, akkor a gyártó többi terméke is hasonlóan kellemes hangzású, vagy éppen basszusorientált lesz. Persze el lehet olvasni a kapcsolódó teszteket a szimpatikus modellekről, de érdemes több véleményt is alapul venni, hiszen mint írtuk teljesen szubjektív dologról van szó.

Fontos szempont lehet még a vízállóság is, annak ellenére, hogy sokan nem is gondolnánk. Ez leginkább abban az esetben fontos, ha melegben, illetve edzések közben is rendszeresen használnánk a leendő terméket. Ennek biológiai oka van, egészen egyszerűen izzadunk. A fejbőrünk és a fülünk hajlamos nagy mennyiségű verejtéket termelni, ami normál esetben kárt tehet egy ilyen eszközben, de szerencsére a legtöbb vezeték nélküli fülhallgató már bírja az ilyen igénybevételt.

A megfelelő kialakítás sem mindenki számára ugyanolyan jó, ez inkább testi adottság, hogy ki, és milyen hallójárattal rendelkezik. A gyártók ezt felismerték és a cserélhető fülbetéteknek köszönhetően próbálnak arra törekedni, hogy mindenki megtalálhassa a saját füléhez passzoló változatot. Persze ez sem garancia a kényelemre, ezért érdemes olyan terméket választani, ami ezen a téren nem egyetlen alternatívát nyújt, hanem különböző méretű, keménységű füldugóval rendelkezik.

Sokan nem törődnek a zajszűrés fontosságával egy vezeték nélküli fülhallgató kapcsán, pedig ez szinte legalább annyira fontos, mint a hangzás minősége.  Az ok meglehetősen egyszerű, hiszen leginkább olyan közegben használjuk, ahol folyamatos és jelentős zajhatás érhet minket kívülről, gondoljunk csak egy tömött buszra vagy egy boltra. Ha nem rendelkezik megfelelő zajszűréssel, akkor az drasztikusan ronthatja a hangminőséget, miközben nem tudjuk majd az elvárt minőségben élvezni a zenét, és lebonyolítani egy hívást. Persze a passzív zajszűrő is egy megoldás, de a leghatásosabbak mindenképpen az aktív technológiára épülő alternatívák.

Annak ellenére, hogy ezeknek jelenleg még feláruk van, azt gondoljuk megéri ilyet választani.

Arról oldalakat lehetne beszélni, hogy ez a technológia hogyan működik, röviden és tömören arról van szó, hogy olyan frekvenciájú zajt generálnak, mely gyakorlatilag az interferencia segítségével kioltja, vagyis megszünteti a külső hangzavart, amitől közel olyan összhatás várhat ránk, mintha egy zárt szobában ülve hallgatnánk a zenét.

Meglehetősen lényeges pont még a vezeték nélküli fülhallgató kiválasztásakor az irányíthatóság. Ahány gyártó, annyi megoldás, az érintőpanelek esetleg gombok megkönnyíthetik a használatot. Érdemes olyat választani, ami rendelkezik egy hangerőszabályozóval, illetve fontos lehet az is, hogy fogadni tudjunk egy hívást, esetleg meg tudjuk állítani a zenét. 

Mivel hordozható eszközről van szó, érdemes időt szánni arra, hogy körbejárjuk az üzemidő kérdését is. A legfontosabb, hogy el kell döntenünk mennyi ideig használnánk a mindennapokban a terméket. Amennyiben tartósabb használatra tervezzük, akkor érdemes olyat választani, ami képes egésznap kiszolgálni minket. Több modell is van, amely rendelkezik töltőtokkal, így pár percre visszatéve az eszközt további üzemidőt nyerünk, és arról nem is beszélve, hogy védi a készüléket, illetve kikapcsolja azt, ha nem használjuk. 

Pontos véleményt nehéz mondani egyes termékekről, viszont mint feljebb is említettük érdemes alaposan végiggondolni, mire és mennyit használnánk az eszközt, mert súlyos pénzeket spórolhatunk. Sajnos a fülbe helyezett eszközök kipróbálására nincs lehetőség, ennek érthető okai vannak, amelyeket azt gondolom nem kell bemutatni. A fórumok olvasgatása hasznos lehet, hiszen, ha több ember mondja el a tapasztalatát egy adott termékről, akkor átfogóbb és tisztább képet kaphatunk róla. Csábító alternatíva lehet az olcsó, interneten rendelt megoldás, ám ezek anyag- illetve hangminősége jócskán elmarad attól, amit elvárnánk, és egy ilyen eszköz képes velünk megutáltani a zenehallgatást.

Árban nincs határ, a belépő szintű zajszűrős Xiaomi már 12 ezer forint környékén beszerezhető, még az audio termékeiről ismert Bang & Olufsen megoldása közel tízszer annyiba kerül. 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram