2023. szeptember 20.

367 millió dollárra bűntették a TikTok-ot

Óriási büntetést kapott a TikTok, az ír adatvédelmi bizottságtól, a gyermekekkel kapcsolatos adatkezelési gyakorlata miatt.

tiktok

A vizsgálat 2021-ben kezdődött, miszerint a TikTok megfelel-e az európai GDPR törvényeknek, vagy sem. Ez az átvilágítás néhány specifikus funkcióra volt kihegyezve, mint például a "Családi párosítás", vagy épp az életkor ellenőrzése. A lezárás során megállapították, hogy az app a gyermekek fiókját alapértelmezett állapotban 'nyilvános'-ra állította be a regisztrációt követően.

Ezzel óriásit hibázott a TikTok csapata

Ez borította ki a bilit, ugyanis így a gyermekek által feltöltött videók mindenki számára nyilvánosan megtekinthetővé váltak azonnal. Mindemellett csomó olyan funkció is alapértelmezetten engedélyezve volt, mint a kommentek, a duettek, vagy épp a 'Stich'.

A már előbb említett 'Családi párosítás'-t 2020-ban vezette be a cég, ami arra jó, hogy a gyerekek fiókját egy felnőtt fiókkal össze lehet kapcsolni, így a szülők felügyelhetik az eseményeket és segíthetnek a megfelelő beállításokban is. Az alap gondolat jó lett volna, de a TikTok nem ellenőrizte a felnőtt fiókokat, hogy azok valóban a szülőkhöz tartoznak-e, így gyakorlatilag olyan lehetőségeknek ágyazott meg, amikre gondolni sem merünk.

Az ilyesfajta büntetések egyébként nincsenek példa nélkül, 2020-ban a Meta kapott a nyakába egy 400 millió dolláros büntetést, amiért lehetővé tették a tizenéves gyermekek számára, hogy üzleti instagram profilt regisztráljanak, ami által az összes elérhetőségük nyilvánossá vált.

Szolgáltatások: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram