2023. augusztus 07.

Okostelefon a gyerekeknek? Valóban 12 éves kortól lenne az ideális?

Az okostelefonok nemcsak az életünk szinte minden területét alakították át, de a gyermekek életében is egyre korábban megjelennek.

A kérdés, hogy mikor és milyen feltételekkel adhatók át gyermekeinknek az okostelefonok, azonban gyakran egy összetett és gondosan mérlegelt döntést kíván. Az optimális életkor meghatározása mellett, fontos figyelembe venni a gyermek érettségét, a családi környezetet, és az eszköz használatának előnyeit és kihívásait.

Az elsődleges szempont, hogy a gyermekek érettek-e az okostelefon-használatra. Ez magában foglalja az online biztonság és az etikus viselkedés ismeretét, valamint az érzelmi és pszichológiai készségeket, amelyek segítik őket a digitális környezetben való navigálásban. A kommunikációs szükségletek szintén befolyásolják a döntést.

okostelefon

Az okostelefonok lehetőséget kínálnak a gyermekeknek a kapcsolat tartására barátaikkal és családjukkal, de mérlegelni kell, hogy milyen mértékben szükséges ez a korai életstádiumban.

A mai gyerekek már úgy nőnek fel, hogy születésüktől fogva azt látják: szüleikhez hozzá van nőve a mobil. Nem csoda hát, hogy ők is szeretnének maguknak, egyre fiatalabb korban. De hány éves kortól ajánlott? Nézzük a mobiltelefonok előnyeit és hátrányait - ahogy a gyerekeket érinti.

A cikk további részeiben felfedezzük, hogyan lehet sikeresen navigálni ezen a területen. Megvizsgáljuk az okostelefon-használat előnyeit és kihívásait, és bemutatjuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, amikor a gyermeknek adott első eszközről van szó.

Az optimális életkor kiválasztása mellett az informált döntés és a nyitott kommunikáció a kulcs ahhoz, hogy a gyermekek felelős és biztonságos módon használják az okostelefonokat a digitális világban.

Mik az előnyei annak, ha mobilja van a gyereknek?

1. Kapcsolattartás és biztonság

Addig, amíg még a szülő kíséri iskolába és onnan haza gyermekét, addig nincs rá ok, hogy a kapcsolattartás ürügyén adjunk telefont a gyereknek. Azonban, ha már egyedül megy iskolába, akkor nagy előny lehet egy okostelefon, azon túl pedig még mi is megnézhetjük, hogy éppen merre jár.

2. Információszerzés

Ha okostelefont veszel neki, azonnal kitárul előtte az internet világa is. Ha nem ért valamit a tananyagban, ha feltesz egy olyan kérdést, amire senki se tudja otthon a választ, utánajárhat ő maga is. És pont ezért, fontos az, hogy szülőként mi is ellenőrizzük milyen tartalmakat talál az interneten.

3. Szórakozás

Egy okostelefonnal fotókat készíthet, zenét hallgathat, számtalan játékkal játszhat. 9-10 éves kor alatt nem valószínű, hogy sok időt töltenek zenehallgatással, a fényképezés viszont már egészen pici kortól kezdve élmény lehet a gyerekek számára.

Mik az esetleges hátrányai annak, ha mobilja van a gyereknek?

1. Függőség kialakulása

Ha egyből okostelefont kap a gyerek, azzal nem csak egy kommunikációs eszközt adunk a kezébe, mellyel kapcsolatot tarthat velük, hanem azonnal belecsöppen az internet világába is. A mai kisgyerekek már olyan profin kezelik a telefonokat, hogy hamar ki fogják ismerni magukat a sajátjukon is. Ez pedig, minél több időt töltenek a telefon nyomkodásával, annál hamarabb vezethet esetleg függőséghez. Ahogy egy korábbi cikkben már beszámoltunk róla, az online térben naponta átlagosan 7 és fél órát töltenek a gyerekek

2. Hatalmas telefonszámlák

Addig nem ajánlott, hogy saját, előfizetéses telefonja legyen, amíg nincs teljesen tisztában a pénz fogalmával, a tárgyak, szolgáltatások értékével. Ha már ügyesen és felelősségteljesen kezeli és költi el a zsebpénzét, akkor már számíthatsz rá, hogy hasonlóan fog eljárni a mobilhasználat során is.

Azt tanácsoljuk, az első években csakis feltöltőkártyás telefont használjon, ezzel elkerülhető a többtízezer forintos kellemetlen meglepetés.

3. Iskolai konfliktusok

Ahogy nő a gyerek, egyre többet használja majd a telefont, így előbb-utóbb órán is rá-rápillant majd. Amíg a tanár észre nem veszi, elképzelhető, hogy egyre többet lesz a telefonjába bújva, ennek következményeként nem figyel majd az órán, lemarad, nem fogja érteni a tananyagot. Ha pedig lebukik, nagy bajban lesz, hiszen a tanárok - érthető módon - nem tolerálják a telefonhasználatot az iskolán belül, tanítás alatt meg pláne nem. Mindenképpen tisztázd vele a telefonvásárlás előtt, hogy mikor használhatja, és mikor nem!

4. Internet veszélyei

A legfőbb probléma azonban az, hogy sok esetben maguk a szülők is elismerik, nem nagyon ismerik ki magunkat az online világban. A Facebook az Instagram, Snapchat és Twitter is eléggé zavarba ejtők, nem is beszélve arról, hogy ott van még a TikTok is. A téma hosszúsága miatt két egymást követő cikkben osztjuk meg erről a gondolatainkat.

A legjobb dolog, amit tehetünk a gyermekeink védelme érdekében, ha beszélünk velük világosan meghúzva a határokat, hogy mit és mikor érhetnek el online, ebben legyünk mindenképpen következetesek, de fontos, hogy tudják, akkor is kiállunk mellettük, ha netán hibát követtek volna el.

Azonban azt sose felejtsük el, hogy az okostelefonok személyes eszközök, gyakran nem vagyunk tudtában, hogy a gyerekek mit csinálnak rajta, vagy mire használják ezeket. Fontos, hogy demonstráljuk azt, hogy nagy felelősséggel jár számukra a használata. Persze az a legegyszerűbb, ha különböző szülői felügyelet alkalmazásokat töltünk le, és állítunk be.

okostelefon

Sokunk gondolkodott már azon, hogy személyesen miként érint bennünket a technológia fejlődése, de azt gyorsan tisztázhatjuk magunkban, hogy a gyerekek védelme az online térben fontosabb most, mint valaha, erről bővebben ebben és ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Egy megdöbbentő tanulmány szerint a szülők 68%-a sohasem ellenőrzi a gyermekük online tevékenységét. Pedig ez az online tanulás világában fontosabb lenne, mint valaha.

Jelenleg ott tartunk, hogy sok gyermek számára, az online világ valóságosabbnak tűnik a valódi világnál, így a gyermekvédelem az online térben fontosabb mint valaha.

Demonstráljuk számukra, hogy egy okostelefon birtoklása nagy felelősséggel jár. A fent említett szülői felügyeleti alkalmazásokkal könnyedén le tudjuk tiltani bizonyos oldalak elérését, és limitálni tudjuk, hogy egy alkalmazással mennyi időt tud eltölteni. Külön kiemelhetjük a Gallery Guardian nevű alkalmazást melyet a szülő és a gyerek mobiljára is telepíteni kell. Miután a kettőt összepárosítottuk, működésbe is lép a rendszer: ha a gyerek meztelen képet kap vagy készít magáról, figyelmezteti a szülőket, a képet nem mutatja, csak a tényt osztja meg a szülőkkel, és innentől kezdve ránk van bízva mit lépünk.

A gyermekek egyre korábban kapják meg az első internetezésre használható eszközüket, ami nem feltétlenül baj, hiszen a technológiai újításokhoz mindig alkalmazkodni kell, és megszokni azokat, ám sokan nem gondolnak a kiberbiztonsági kockázatokra.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram