2023. augusztus 23.

A Stray már Xbox-on is elérhetővé vált

A Stray végre az Xbox felhasználók számára is elérhetővé vált, ami nagy örömet okoz azoknak, akik szeretnének egy kóbor macskával ugrálni posztapokaliptikus sikátorokban.

Sok kalandjátékot átélhettünk már az elmúlt évtizedekben, de általában valami szupererővel, vagy épp szuperfegyverekkel felruházott embert/szörnyet/humanoid robotot kellett irányítanunk. Ritka az, amikor egy átlagos háziállattal kell felfedeznünk egy egész univerzumot. A Stray főszereplő cicája semmilyen szuperképességgel nem bír azon kívül, hogy leginkább talpra esik és gond nélkül futkározik át korlátokon. Ezeket ugyebár egy átlagos macska is képes az életben produkálni. A Goat Simulatorral ellentétben itt nincs annyira poénra véve a dolog, inkább egészen komoly a környezet.

Forrás: Xbox

A Stray egy egyszerű és nagyszerű kaland

"A 2016-ban alapított francia stúdió (amely többnyire macskákból és néhány derék emberből áll) legelső játékáról beszélünk, ennél nagyszerűbb nyitócímet pedig egyetlen fejlesztő portfólióján sem tudnék elképzelni. Egy rövidke, mindössze négy-öt órás indie kalandról van szó, a Stray azonban annyira magával ragadó, gyönyörű, innovatív és technikailag is remekül kidolgozott alkotás, hogy az iparág legtehetségesebb veteránjai is megirigyelhetik a végeredményt."

- olvasható a gamekapocs oldalán.

Forrás: YouTube

A címet nem kell sokáig fejtegetnünk, ha elkezdjük magát a játékot, hiszen egy csapat cicával indulunk el egy közös kalandra, akiktől egy sajnálatos baleset következtében eltávolodunk, így egyedül kell tovább mennünk. A vékony Garfield-ra hajazó cicus akit irányítunk tehát elveszett és nekünk ki kell őt terelni ebből a furcsa, sötét és sikátoros környezetből.

Dedikált gombunk van a nyávogásra (B), amelyet ha megnyomunk, akkor kapunk egy-két tippet, ha épp eltévednénk, melyik irányba is haladjunk tovább. Eleinte furcsa volt az irányításnál, hogy nem ugorhatunk akárhova akárhogyan, hiszen megjelenik egy kis (A) betű azokon a helyeken, ahová képesek vagyunk probléma nélkül felugrani. Ez egy picit bekorlátozza a lehetőségeinket, de itt nem egy jump-puzzle-ről van szó, ahol ügyesen kell ugrani ahhoz, hogy ne essünk le. Itt egy story-ról van szó, illetve a mindenféle logikai feladatok nem arról szólnak, hogy mennyire maxoljuk ki az ugrási képességeinket.

Eddig leginkább a PS5-te rendelkezők örülhettek a Stray jelenlétének, kicsit azt is gondoltuk, nem fog átjönni Xboxra ez a kis csoda. Szerencsére ez nem így lett és nemrégiben elérhetővé vált a Microsoft tárhelyén is. A játékmenet körülbelül 5 óra, ami pont elég ahhoz, hogy éppen ne unjuk meg az ugrálást.

TV készülékek: Tarr.hu

Kezdő kép: Annapurna Interactive

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram