2023. július 13.

Ha nem figyelünk, akár a saját bankunk is kitilthat minket!

Manapság kifejezetten reális veszélye van annak, hogy a bankunk egyszerűen az új törvényekre hivatkozva kitilt minket az ügyfélköréből.

A bankok sorra mondják fel a szerződéseket vállalkozókkal és cégvezetőkkel a pénzmosási törvényre hivatkozva, amiről sok esetben a digitális térben rögzített adatok tehetnek.

Mi lehet a megoldás, hogy ne tiltson ki a saját bankunk?

A Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozása Megelőzéséről szóló törvény célja az, hogy egy egységes listára kerüljenek az olyan cégvezetők, akik nem megbízhatók. Például az egyik ilyen tényező az, ha a tulajdonosi adatok nem egyeznek meg a cégjegyzékben szereplő adatokkal. A bank szempontjából a probléma az, hogy így az ő felelősségük is ez.

A szabályozás miatt aggályos, hogy a bankok megkezdték a cégek szelektálását, mivel nekik is fel kell állítaniuk egy kockázati listát. A nagyon kockázatos ügyfeleket be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Ez azonban egy hosszadalmas és macerás folyamat, a procedúrának az elkerülése érdekében ezért inkább felmondják a számlaszerződéseket a kockázatosnak ítélt ügyfeleikkel. Ezek a cégvezetők aztán nem tudják megnyitni számláikat más bankoknál sem, mivel egy központi rendszerben nyilvántartott listára kerülnek fel az adataik

– árulta el Dr. Tóth Judit Lenke, adatvédelmi és pénzmosás elleni szakjogász.

A bankok úgy határoztak, hogy az összes ügyfelüket bekategorizálják. Íme a szempontok:

  • Foglalkozás: Ha valaki kockázatos területen dolgozik, akkor az nagyobb veszélyben van. Ilyen kockázatos munkák például az ingatlanügynök, ügyvéd, könyvelő stb.
  • Pénzmozgás: Gyanús tranzakciók, számlatevékenységek, nagy készpénzforgalom. Ezek mind nem kedveznek az ember megítélésének.
  • Külföldi kapcsolat: Ha egy vállalkozás külföldön van bejegyezve,v agy van külföldi társtulajdonos sokkal valószínűbb, hogy kockázatos ügyfélként lesz kezelve az ember.
  • Szankciós lista: Ha az ember, vagy vállalkozása szerepel egy ilyen listán, biztosan kockázatot jelent.

Az új szabályozási környezetben a cégvezetőknek proaktívan kell cselekedniük, hogy megfeleljenek az előírásoknak és minimalizálják a kockázatokat. A gyors reakció és a szakértői segítség igénybevétele hozzájárulhat a cég stabil működésének és hosszú távú sikerének biztosításához.

Ha a tevékenységed kockázatosnak minősül a Pmt. szerint, akkor meghatározott követelményeknek kell megfelelned. Ezek közé tartozik egy vezető kinevezése, valamint a cég bejelentése a hatóságok felé. Ezenkívül szükséges kidolgozni egy olyan gyakorlatot, amely meghatározza, hogy kik tekinthetők kockázatos ügyfeleknek a tevékenységi területeden belül. Az ügyféladatbázist rendszeresen frissíteni kell. Szintén fontos figyelmet fordítani a készpénzmozgásra, és lehetőség szerint minimalizálni az átláthatatlan tevékenységeket

– árulta el a szakember. Hozzátette, a rendszer dinamikája lévén, minél később kezdünk bele a helyzet megoldásába, annál nagyobb hátránnyal indulhatunk a versenytársainkkal szemben. Ráadásul egy új, egységes európai uniós rendelet van születőben, még szigorúbb felügyeleti rendszerrel.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram