2023. augusztus 19.

A "nem vagyok robot" tesztekben már a robotok nyernek

Nemrég végeztek egy felmérést, amiből egyértelműen kiderült, hogy a CAPTCHA tesztek gyakorlatilag értelmüket veszítették az idők során.

A CAPTCHA teszteket sorra nyerik a robotok, így sokkal célszerűbb lenne viselkedéselemzésre épülő ellenőrzéseket végezni, hiszen manapság olyan okosak már a robotok, hogy simán kijátsszák ezeket a rendszereket.

De mi is ez a CAPTCHA pontosan?

Ez egy olyan automatizált teszt, amely arra hivatott, hogy megkülönböztesse a robotokat az embertől. Ez nem tekinthető ma már tökéletes védelemnek, ugyanis egy nemrégiben eszközölt kutatás során megdöbbentő eredmények születtek.

A Bitport a következőképp fogalmaz:

"A Kaliforniai Egyetem Irvine-i tudósai arra jutottak, hogy a robotok valójában már az átlagos emberi felhasználónál is sokkal jobban és gyorsabban törik fel a CAPTCHA-kat, ami azt jelzi, hogy a korosodó technológiának hamarosan tényleg leáldozik majd – számolt be róla néhány nappal ezelőtt a New Scientist."

Azt nem lehet mondani, hogy semmit nem fejlődött az évek során ez a rendszer, de a megkerülésére hivatott technológiák ugyanúgy, sőt, még nagyobb tempóban fejlődtek, mint maga a védelmi rendszer.

"200 legnépszerűbb webhely közül 120 esetben találtak ilyen ellenőrző megoldásokat, amelyeket megfejtésére 14 ezer alkalommal kértek fel 1400, különböző technológiai képzettségi szinten mozgó felhasználót. Miután az eredményeiket összehasonlították a rejtvények leküzdésére tervezett robotokkal, azt találták, hogy sebességben és pontosságban is elmaradtak azoktól."

- írja a BitPort

Be kell zárni a boltot

Az egy dolog, hogy a robotok 99 százalék felett teljesítenek a megoldások terén, míg az emberek körülbelül 50-80 százalék között, az OpenAI GPT-4-es rendszere sikeresen vett rá embereket, hogy oldják meg helyette a feladványokat. A New Scientist-en olvasható a Kenti Egyetem egyik munkatársától, hogy a kitűzött biztonsági célokat nem érte el a CAPTCHA, ezért sokkal dinamikusabb, viselkedéselemzésen alapuló, megközelítésre van szükség valami olyan formátumban, amely nem okoz kényelmetlenséget, hiszen a hidak, az autók és a tűzcsapok felesleges pöckölgetésénél nem sok idegőrlőbb dolog létezik.

Internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram