2023. június 30.

Túl nagy veszélyt jelent számunkra a Facebook mesterséges intelligenciája

A Facebook mesterséges intelligenciájának egyik fő specialitása az emberi beszéd utánzása.

Ezt a képességet jobb képességű papagájok is tudják produkálni, viszont őket nehéz megtanítani arra, mit mondjanak pontosan a másik hangján. A Facebook mesterséges intelligenciája olyan tökéletesen utánozza mások hangját, hogy egyelőre nem merik nyilvánossá tenni, hiszen ez rengeteg visszaélésre ad lehetőséget.

A generatív AI-okról egyelőre leginkább chatbotok formájában hallottunk, vagy épp a képeinket töltöttük fel a Midjourney-re, hogy valami menő, mesterséges intelligencia által generált fotót kapjunk. Mivel ez egy végtelen lehetőségekből álló technológia, ezért gondolhattuk, hogy nem ennyiből fog állni ez az egész. A képek és videók mellett az emberi beszéd generálására is hatalmas hangsúlyt fordítanak, ugyanis rengeteg lehetőség rejlik ebben.

Miére lehet jó a Facebook MI?

Ami elsőre eszünkbe jut, az sajnos a visszaélés, hiszen más ember hangján beszélni és a szájába adni amit szeretnénk elég ijesztően hangzik. Ez olyannyira valós veszély, hogy már történt is egy kamu emberrablás, ahol az állítólagosan elrabolt gyermek hangján tudták megszólaltatni ezt a mesterséges intelligenciát, ami még a saját anyukája szerint is teljesen hihető volt.

"A Facebookot is birtokló Meta most bejelentette az egyik első hozzájárulását a generatív mesterséges intelligenciához, állítása szerint a Voicebox névre keresztelt beszédszintetizálója minden téren köröket ver a jelenleg népszerű Vall-E és YourTTS rendszerekre, sokkal természetesebben és élethűbben képes utánozni a beszélők hangját, szabadon választott szöveget felmondani a hangjukon. A Voicebox jelenleg angol, francia, spanyol, német, lengyel, továbbá portugál beszédgenerálást támogat."

- olvasható az ORIGO-n

A Voicebox annyira tökéletes, hogy a Meta nem meri nyilvánosságra hozni, legalábbis egyelőre. A cég inkább ennél sokkal barátságosabb megoldásokra használná az eszközt, mint például súlyos beszédhibával rendelkezőknek, vagy épp siketnémáknak adna lehetőséget a megszólalásra. Ezt a módszert ismerhetjük Stephen Hawking-on keresztül, ő egy ma már nagyon primitív verziónak számítót alkalmazott ebből, ami persze a technológia csúcsa volt annak idején. Amikor pedig már továbbfejlődtek ezek technikailag, akkor is megtartotta ezt a jellegzetes hangot, hiszen mindenki az ő arcát társította hozzá, illetve úgy gondolta, ez jó poén.

Egyébként a Black Mirror legújabb epizódjai között található 'Joan is Awful' is hasonló témát dolgoz fel, amely a nem oly távoli jövőben játszódik.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram