2023. július 10.

Formabontó tabletet mutatott be a Google - Ez lenne 2023 trendje?

A Google meglepetésre újra előállt egy tablettel, azok után, hogy 2019-ben a termékskála kivezetése mellett döntöttek. A keresőóriás most mégis látja az igényt az efféle fejlesztések iránt, így bemutatták az új Pixel Tabletet, amely már 500 dollárért volt előrendelhető, a szállítása pedig a múlt hónapban kezdődött meg.

A relatíve méretes újdonság kapacitív, tíz ujjal is vezérelhető, 11 hüvelykes érintőképernyőt kapott, amelynek felbontása 2560x1600 pixel. A tabletben egy Tensor G2 SoC dolgozik, ami újabban az ultramobil Google termékek elmaradhatatlan eleme. Ebben a rendszerchipben a főbb számításokat két ARM Cortex-X1, két Cortex-A78 és négy Cortex-A55 mag látja el, és ezek rendre 2,85, 2,35, illetve 1,8 GHz-en üzemelnek, miközben az IGP szerepét egy ARM Mali-G710 tölti be MP7-es konfigurációban. A processzormagok 4 MB-os L3 gyorsítótáron osztoznak, rendszerszinten pedig 8 MB van megosztva.

A lapka része még az AI feladatokra szabott Google Tensor Processing Unit, ennek is a legújabb verziója, illetve H.264, HEVC, VP9 és AV1 formátumú tartalmak dekódolása is biztosított.

A rendszermemória kapacitása 8 GB lesz, és ehhez 128 vagy 256 GB-os NAND flash adattároló tartozik.

google

Az új, 12 órás üzemidőre tervezett Pixel Tablet mobilinternetet nem kínál, de Wi-Fit támogat, emellett az USB Type-C port is megtalálható rajta két darab 8 megapixeles kamera társaságában.

A csomag része egy Pixel Tablet Speaker Dock nevű mágneses dokkoló, és ez nagyon fontos eleme a konstrukciónak, ugyanis a Google a rendszerre főleg egy otthoni eszközként tekint, ami képes ellátni tablet feladatokat, és mellette okosotthonokat is tud vezérelni.

Egyre nagyobb népszerűséget élveznek már világszerte az okosotthonok, ezért az sem meglepő, hogy Magyarországon is egyre többen döntenek, hogy leendő ingatlanjukat egy ilyen szisztémára építik fel az automatizálás érdekében, erről a témáról ITT írtunk bővebben.

google

Azonban az okosotthon kérdése nem ennyire egyszerű, hiszen szinte végtelen mennyiségű lehetőség áll a rendelkezésünkre, így ismert és kevésbé ismert megoldások között kell vacillálunk. Akik azt gondolják, hogy ezek felesleges és drága megoldások azok tévednek, hiszen, ha ésszel csináljuk, akár nem is sokkal kerül többe, mint a hagyományos megoldás, és az biztos, hogy sokkal kényelmesebbé válik utána az életünk, csak internet szükséges hozzá.

A Google Home a mindenki által ismert cég okosotthonos rendszere, mely éppen azért lett az egyik piacvezető megoldás, mert rengetegen használják. Ez alapvetően nem más, mint egy közönséges okoshangszórót találunk, melynek egy mesterséges intelligencia, név szerint a Google Asszisztens adja az alapját.

Ez hangutasításokkal képes végrehajtani parancsainkat, elindítja a zenét, keres az interneten, felolvas egy emailt, illetve kezeli az okosotthonunkat.

Az átfogó Google-integráció egészen elképesztően nagy lehetőségeket tud nyújtani, melybe okostelefonunkat is könnyedén bevonhatjuk. Mivel állandó tanulásban van, jól képes idomulni hozzánk, így mindenki számára könnyedén és gyorsan használható az okosotthon vezérlése.
De most lépjünk is tovább az okosotthonos funkciókra. Itt a Google Home hatalmas kompatibilitással bír, a legtöbb nagy gyártó terméke összekapcsolható vele. Noha működtetéséhez elengedhetetlen legalább alapszintű angoltudás. A hangutasításokhoz komplett tevékenységi láncolatokat köthetünk, így elegendő lehet csak ráköszönni az asszisztensre ahhoz, hogy bekapcsoljon a televízió, felkapcsolódjon a villany, esetleg felhúzódjon a redőny, és elinduljon a kedvenc zeneszámunk.

google

De lehet reális alternatíva laptop helyett egy táblagép 2023-ban? És ha igen, akkor miért nem? A koronavírus-járvány előtti időkben a teljes tech közösség már temette a tableteket. Nem is véletlen, pár gyártó gyártott csak elfogadható minőségben életképes modelleket. Ilyen volt az Apple, Samsung, Lenovo, Microsoft, és persze pár kétes kínai gyártó.

Egyik pillanatról a másikra rengetegen kényszerültünk arra, hogy otthonról dolgozzanak vagy tanuljanak, illetve a tartalomfogyasztási szokásaink is megváltoztak mely a mai napig érezteti hatását.
A felmerülő új kihívásokat sokan pedig tablet segítségével próbálták és próbálják most is megoldani. Kicsit visszatekintve, a szektor bukásának az oka az volt, hogy ezek az eszközök felnagyított mobilok voltak, és az operációs rendszer nem volt megfelelően optimalizálva, cserébe nagyon olcsók voltak. És az alacsony ár olyan kompromisszumokra kényszerített mindenkit, hogy használhatatlannak könyvelték el.

google

A Google a három színben érkező terméket Android 13-as operációs rendszerrel szállítja, de vállalják, hogy ezt legalább három évig frissíteni fogják, öt évig pedig havi szintű biztonsági frissítésekkel szolgálnak majd, és az hogy benne van az okosotthon integrációhoz szükséges dokkoló, pedig egyértelműen kiemeli a mezőnyből ezt az eszközt.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram