2023. június 08.

Új japán sorozat a fukusimai atomerőmű-baleset történetéről

2019-ben jelentkezett az HBO a Chernobyl-ban történt atomkatasztrófát feldolgozó eseményekkel egy öt epizódból álló minisorozat, amely gyakorlatilag az egész világot „meghódította”.

Mémek születtek, a „nem jó, de nem is borzasztó” mondattal fémjelzett helyzetjelentésről, illetve a képek a sorozatból bejárták az egész internetet.

Ez után következett a tavaly megjelent ’Three Mile Island’, amit magyarul ’Magolvadás’-ként ismerhetünk. Ez egy pennsylvaniai atomerőműben történt baleset részleteit tárja fel, de ez kevésbé volt borzasztó, mint az előbb említett Chernobyl.

Talán valahol sejthettük, hogy az elkerülhetetlen be fog következni. Idén a Japánok története következik, a fukusimai atomkatasztrófa.

The Days - A következő napok (sorozat)

Maga a sorozat természetesen nagy mértékben eltér a nyugatról érkező produkcióktól, gyakorlatilag minden tekintetben. Ha jól olvas az ember angolul, vagy épp folyékonyan beszéli a japán nyelvet, akkor érdemes eredeti nyelven nézni, hiszen úgy nyújtja a tökéletes atmoszférát, de angol szinkronnal sem olyan borzasztó, csak azért néha van egy-két ’laza’ szófordulat, amit, ha valaki valaha látott japán filmet/sorozatot pontosan tudja, hogy egyáltalán nem használnak.

„A Fukusima Daiicsi (Fukusima I) atomerőműben 2011 március 11-én helyi idő szerint 14 óra 46 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indították el. A földrengést követő napokban a helyzet gyors ütemben romlott. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt. Négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. Ezért, a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba (nagyon súlyos baleset) sorolták be.”

- írja a Wikipedia

Az első részben nincs sok felvezető, egyből egy központi irodában találjuk magunkat, ahol látszólag minden egy átlagos hétköznap szerint történik, majd bumm, egyből jön is a brutális földrengés a cunami és indul is a baj.

A 'fényelés', a színek és a kameraállások is mind rendhagyóak lehetnek számunkra, hiszen teljesen máshogy gondolkodnak az ottani készítők, mint amihez szokva vagyunk. Lassabb váltások, ráközelítések, semmi effekt, csak vágások, nincs túlpörgetve és minden zöldesszürke. Ezt nagyon lehet szeretni olyasvalakinek, akinek kicsit is elege van a túlszaturált villogó csillogó dolgokból, amelyek a tengeren túlról érkeznek manapság.

A részeken tovább haladva tapasztalhatjuk, hogy a sorozat első felében szinte semmi felesleges dologról nincs szó. A hozzátartozók problémái, az átlag lakók gondjai nincsenek igazán kidolgozva, egy-egy mellékszálat kapunk csupán, amihez akár mi is tudunk csatlakozni.

Van pár elég megdöbbentő momentum a sorozatban. Az egyik az maga a ’japán ember hozzáállása’, amelyet mindenképp nagyon szeretnének kiemelni. Az önfeláldozás, a tisztelet és a munka megbecsülése gyakorlatilag mindenek felett áll az életükben a sorozat szerint. A másik, ami csodálatosan van bemutatva és még egyik hasonló sorozatban, vagy filmben sem lehetett tapasztalni, az a védőfelszerelésben való nehéz helyzet megoldása belső nézetből. Nem egyszer mutatják, hogy gázmaszkban mit lát az ember, amikor épp akkora sugárzást kap másodpercenként, amennyi az éves túlélhető adag. Minden egyes levegővételnél pára, folyamatos pánik és rohanás jellemzi ezeket a jeleneteket. Gyakorlatilag az ember, miközben nézi ezeket a képeket, a szereplővel együtt, lélegzetvisszafojtva próbálja túlélni ezeket a nehéz pillanatokat.

Sokan hősként, sokan felelősként tekintenek az ott dolgozókra, döntéshozókra. Utólag természetesen mindig könnyebb ezeket megfejteni, de ott, akkor nem biztos, hogy mindenki a legjobb döntést hozná. Ami biztos, hogy a filmsorozat azt próbálja tényszerűen kezelni, hogy mindenki mindent elkövetett a közbiztonság érdekében. Egy kicsit ezzel nekimennek a másik két hasonló témájú sorozatnak, mert ott azért bőven láthattunk sunnyogást, titkolózást, eltusolást stb.

Ha valaki szereti az ilyen katasztrófa témájú sorozatokat mindenképp érdemes megnézni a The Days – A következő napok című sorozatot, garantáltan nyomot hagy az emberben.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram