2023. október 03.

Befellegzett az NFT-knek: Értékük közel 95%-át elvesztették a digitális alkotások

Az NFT egyfajta kriptovaluta, hasonlóan a Bitcoinhoz vagy az Ethereumhoz.

Viszont, amíg a legtöbb kriptovaluta felcserélhető, úgy a Non-Fungible Token nem helyettesíthető token a blokkláncon. Egy olyan digitális alkotás, amely egyedi, nem helyettesíthető és minden információja valamint életútja a blokkláncon nyomon követhető. Digitális tanúsítványként lehet elképzelni őket, melyek egyedi és ritka digitális tartalmak eredetiség igazolásához hasznosak.

Míg a hagyományos digitális tartalmakat tetszés szerint másolhatjuk és menthetjük, addig az egyedi nem felcserélhető tokeneket mindig csakis egyvalaki birtokolhatja. Az összes tranzakció és fontos információ a blokkláncon transzparensen és meghamisíthatatlanul visszakövethető.

Pár éve indult el a neten az NFT őrület, amelynek alapötlete egyszerre volt zseniális és mégis több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt.

NFT

Talán a leghíresebb NFT-gyűjtemény a Bored Ape-sorozat, amely milliókat ért hajdanán, holott valójában csak variációk voltak témára: ugyan az a majom mindig kicsit más ruhában, arccal vagy háttérrel.

Az NFT és a kriptovaluták kéz a kézben jártak, elég csak Logan Paul átverésére gondolni, aki egy kripto-játékot ígért a támogatóinak, amelyben NFT-ket készíthetnek és pénzt keresnek. Mondanunk sem kell, nem lett a dologból semmi, a károsultak a mai napig várják a pénzüket.

A DappGambl oldal legfrissebb tanulmánya szerint az NFT-piac fénykorában, 2021 augusztusában 2.8 milliárd dollár értékben kereskedtek ilyenekkel az interneten. Ugyan ez 2023 augusztusában már csak 80 millió dollár volt. A vizsgált 73.257 NFT gyűjteményből 69.795 gyakorlatilag semmilyen piaci értéket nem képvisel.

NFT

Hogy az általános érdektelenség, az átláthatóság hiánya vagy a túlságosan felvert árak vezettek az értékvesztéshez, azt a kutatás nem taglalja, azonban a készítők optimistán tekintenek az NFT-k jövőjére, véleményük szerint még visszatérhetnek a virtuális tartalmak ezen formái.

De mi is adta az NFT értékét?

Míg az olyan kézzelfogható műalkotások, mint a Mona Lisa, vagy a fizikai gyűjtők, mint az NBA játékoskártyák, meghatározott értékekkel bírnak, a befektetőnek nehéz dolga lehet eldönteni, hogy egy adott eszköz vagy gyűjtőeszköz megéri-e a pénzét. Viszont maga a technológiában rejlő potenciál hatalmas és még talán nem is látjuk hova tud majd kifutni ez az egész, mármint ami az értékvesztést érinti, azt látjuk.

Az ilyen alkotások értékét mindig a piac és a közösség árazza be, eközben pedig egyre inkább előtérbe kerülnek a token tulajdonosoknak járó kizárólagos kedvezmények és előnyök. Ez mellett igazán fontos szerepet kapott a hovatartozás kifejezése és a digitális, social világban való megjelenés. Ám mint látjuk, a piac beárazta magát, és szinte mindenki elbukott mindent, aki ebbe fektetett.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram