2023. október 26.

Tényleg lehallgatnak minket az okostelefonjaink?

Biztos mással is előfordult már, hogy beszélt valamiről szóban valakivel, mondjuk egy 'nagyképernyős okostelevízióról' és eztán csak ezzel kapcsolatos hirdetéseket kezdett feldobálni. Erre mindnyájan nagyon érzékenyek vagyunk, hiszen ezek szerint lehallgatják a személyes beszélgetéseinket is az okostelefonokon keresztül.

okostelefon

Erre válaszként annyit mondanak az óriáscégek, hogy igen, de csak egy algoritmus hallgat le minket promóciós célokból, tehát nem használják fel az egyébként privátnak szánt beszélgetéseinket és amúgy is valószínűleg egy 200+ oldalas apró betűs valamit leokéztunk és így le vannak védve.

A fő kérdés tehát, hogy valóban lehallgatnak minket az okostelefonunkon keresztül?

Ha arra gondolok, a telefonunk képes-e ilyesmire, akkor nem is érdemes sokáig lamentálni a témán, hiszen egyértelműen igen a válasz, a technológia a kezünkben, illetve a zsebünkben van. Amennyiben valaha rányomtunk, hogy elfogadjuk a cookie-kat, akkor azzal azt értük el, hogy célzottan, a mi saját keresési előzményeink és online tevékenységeink alapján fognak nekünk reklámokat küldözgetni, illetve a YouTube videók előtt is olyan fog elméletileg menni, ami számunkra releváns.

Az algoritmusok ma már olyan fejlettek, hogy nem csak azt tudja nekünk ajánlani, amire konkrétan rákerestünk, hanem ehhez kapcsolódó más egyéb tartalmak is fel fognak bukkanni a szemünk előtt. Használják a Google fiókunkat, a GPS adatainkat, közösségi média history-t stb.

Emellett a mobilok gyártói hatalmas energiákat fektetnek abba, hogy az ilyen jellegű tevékenységekkel senki se tudjon visszaélni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem történhet bűncselekmény, de a számok azt mutatják, hogy az ilyesfajta problémák elenyészőek. Állításuk szerint nem férhet hozzá a mikrofonhoz hivatalosan egy cég sem anélkül, hogy mi azt jóváhagynánk.

Mit tehetünk, hogy ezeket kikerüljük?

Az okostelefonok manapság minden egyes alkalmazásnál megkérdezik, mit engedélyezünk számukra. Na ilyenkor nem szabad automatikusan végig igent nyomni mindenre, hiszen itt van az a rész, amikor mi engedélyt adunk minden olyasmire, ami később bosszantani fog. Olvassuk el és döntsünk belátásunk szerint!

Mindig engedjük, hogy frissítsen az okostelefonunk, hiszen ilyenkor a védelmi rendszer is frissül általában és kulcsfontosságú, hogy napra kész legyen.

Mobilok: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram