2023. július 26.

Most először utazol pároddal? Ezekre mindenképp figyelj oda!

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az európaiak közel 40 százaléka a párjával kettesben utazik a legszívesebben. Az első külföldi utazás mindenképp meghatározó mérföldkő egy pár számára.

Érdemes tervet készíteni, mielőtt bárhová is utazol

Az utazás pozitív hatással van a párkapcsolatokra. Ilyenkor kicsit ki tudunk szakadni a hétköznapi mókuskerékből és kicsit jobban egymásra tudunk fókuszálni ahelyett, hogy egész nap problémákat kellene megoldanunk. A kevesebb stresszhelyzet több lehetőséget ad arra, hogy minőségi időt töltsünk el azzal, akivel szeretnénk ezeket az élményeket megosztani. Természetesen minden utazásnak vannak buktatói, árnyoldalai és veszélyei. Ezek elkerülése végett összeszedtünk pár tippet, hogyan kerüld el a bajt.

Az utazást meg kell álmodni.

Nemcsak maga a nyaralás, hanem már a tervezési-szervezési folyamat is szorosabbra fűzheti a kapcsolatotokat, hiszen így együtt készültök a kalandokra, és megvan a közös készülődés varázsa. Beszéljétek át, mivel töltenétek szívesen az időt, és mennyit tudtok költeni az utazásra! Legyetek nyitottak egymás ötleteire, és e szerint tervezzétek meg a programokat! Emellett persze jó, ha rugalmasan kezelitek ezeket, és meglepetéseket is tartogattok egymás számára!

Fontos a türelem

Mind a tervezés, mind az utazás során fontos, hogy türelmesek, elfogadók, kompromisszumkészek legyetek, és ne idegesítsétek fel magatokat minden apróságon. Kacsur Adrienn, a Mindset Pszichológia szakembere szerint:

"Az utazásra az is pozitív hatással lesz, ha el tudjátok engedni az elvárásokat, főként arra vonatkozóan, hogyan fogjátok érezni magatokat a nyaralás alatt, és miket vártok el egymástól. Ehelyett inkább legyetek jelen a pillanatban, és forduljatok megértően egymás felé!"

Ismerjétek meg egymást jobban egy road trippel!

Egy többállomásos autós kirándulás különleges alkalmat ad arra, hogy a vakáció során sok helyet fedezzetek fel. Az Európai bizottság adatai szerint Norvégiában, Svédországban és Máltán a legbiztonságosabbak az utak Európában, így érdemes ezek felé venni az irányt! A road trip másik előnye, hogy maximális szabadságérzetet nyújt, hiszen ott és akkor állhattok meg, amikor csak akartok. Ám így is érdemes előre megtervezni az utazás főbb állomásait és ezekre szálláshelyet is foglalni! Emellett kötelező biztonsági tartozékok (elsősegélydoboz, elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög), a láthatósági mellény és az izzókészlet mindig legyenek az autóban! Emellett mindig legyen nálunk mobiltelefon megfelelő mobilinternet csomaggal, ha bárhol eltévednénk, óriási segítséget tud nyújtani.

Merüljetek el a gasztronómiai kalandokban!

Ahhoz, hogy igazán ízelítőt kapjatok a választott úticél kultúrájából, nézzetek körbe, hogy mit fogyasztanak a helyiek, és mik az általuk kedvelt éttermek, utcai food truckok! Mindig jó jel, ha egy étterem inkább helyiekkel, mintsem turistákkal van tele. Érdemes azért előzetesen ajánlókat nézni és értékeléseket olvasni a legizgalmasabb gasztronómiai helyekről! Kísérletezzetek, de csak annyira, hogy a romantikus vacsora ne csapjon át gyomorrontásba! Szükség esetére legyen nálatok néhány alapgyógyszer is, például görcsoldó, hasmenésgátló, illetve fájdalom- és lázcsillapító!

Tudjátok magatokat biztonságban!

Egy külföldi út során számos probléma adódhat, ezért az igényeiteknek megfelelő utasbiztosítás, és autós utazás esetén pedig casco biztosítás (vagy legalább az utasbiztosítás kiegészítő, autós fedezete) nélkül semmiképp ne induljatok útnak! Előzetesen nézzetek utána, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz az utasbiztosítás és milyen kockázatokat fed le! A váratlan megbetegedések, balesetek, az elkeveredett feladott csomagok, a repülőjárat-késések és -törlések, illetve az ezekkel járó anyagi károk hamar beárnyékolhatják a romantikus terveket.

Egy megfelelő utasbiztosítás azonban ilyen károk bekövetkezése esetén kártérítést nyújthat, illetve többek között szükség esetén fedezhető vele a sürgősségi orvosi ellátás és a hazaszállítás költsége is. Az Allianznál akár 2 órás légijáratkésés, vagy járattörlés esetén intézkedni sem kell, mivel a szerződéskötéskor a repülőjáratra vonatkozó adatok, illetve bankszámlaszám megadásával a szolgáltatást automatikusan megkapjátok, akár 24 órán belül.

Tehát a külföldi utazásoktól nem szabad annyira megrémülni, hogy inkább otthon üljünk helyettük, viszont mindenképp ajánlott előre felkészülni annyira, hogy ha meglepetés is ér minket az út során, ne legyen olyan mértékű, amit esetleg nem egyszerű, vagy épp lehetetlen megoldani. Ma már az internet világában mindenre lehet találni megoldást, csak jól kell azt keresni.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram