2023. október 25.

Új funkciót kap az Android - Mutatjuk

Javítási módnak nevezte el a Google az Android hamarosan megjelenő új funkcióját.

Ez a megoldás a zárolt képernyő hitelesítő adataival óvja a telefonon tárolt adatokat, viszont lehetőséget kínál a készülék diagnosztizálására, javítására. Ezzel egy nagy fejfájásnak veheti elejét, hiszen sokaknak okoz gondot, hogy a szervizbe esetleg belepillantanak készüléke privát adataiba is.

A legbiztosabb tehát, ha biztonsági másolatot készítünk az összes adatunkról, majd gyári alaphelyzetbe állítjuk a telefont, amikor pedig visszakapjuk a szervizből, kezdődhet a visszaállítás. Meglehetősen macerás eljárásról van szó, ezért is gondolta a Google úgy, megkönnyíti kicsit a felhasználók dolgát.

Android

A javítási mód tehát lehetővé teszi, hogy a készüléket javításra küldjük anélkül, hogy törölnénk rajta az adatokat.

Javítási módban a szerviztechnikusok nem férhetnek hozzá a személyes alkalmazásokhoz és adatokhoz, de továbbra is ellenőrizni tudják a telefon rendszerműködését diagnosztika céljából. Mindez hatékonyan enyhítheti az adatvédelmi aggályokat.

Egy Android-szakértő X-bejegyzéséből kiderül, hogy ez a bizonyos javítási mód a dinamikus rendszerfrissítési mechanizmust (DSU) használja, de az általános rendszerkép (GSI) indítása helyett az eredeti rendszerképet használja egy új felhasználói adatképpel kombinálva, hatékonyan szimulálva a gyári beállítások visszaállítását. Amikor kilépnek a javítási módból, ez a példány eltávolításra kerül, és a rendszer újraindul az előző felhasználói adatképből.

A javítási módból való kilépéshez és a normál módba való visszatéréshez meg kell adni a zárolt képernyő hitelesítő adatait, amelyet a felhasználó normál módban regisztrált, így a szervizesek még újraindítás után sem férhetnek hozzá a személyes adatokhoz - írja a HVG.

Android

Néhány gyártó már kínál hasonló szolgáltatást, ott van például a Samsung karbantartási módja a One UI felületen, és hamarosan a Pixel telefonok is kaphatnak ilyet. A szóban forgó javítási mód viszont a tágabb Android-ökoszisztémára vonatkozik, és elérhető lesz a jövőbeli Android-verziókban.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram