2023. november 21.

Ez volt a világ 8 legfurcsább mobiltelefonja

A mobiltelefonok hosszú utat tettek meg az elmúlt évtizedekben, most mutatjuk a legfurcsábbakat.

A Motorola DynaTAC 8000x volt az első mobiltelefon, amely több mint négy kilót nyomott és csak telefonálni lehetett vele, most pedig a 200 gramm alatti készülékek nem mások, mint nagy teljesítményű számítógépek.

A telefonmárkák számtalan dizájnnal kísérleteztek, amelyek közül néhány még a szabadalmi aktákból sem került ki. Manapság a legtöbb okostelefon hasonló formájú, egy nagy lap, amelynek egyik oldalán a kijelző, a másikon pedig a hátsó kamerák vannak. Az olyan márkák, mint a Samsung, a Motorola és a Google kínálnak összecsukható telefonokat, de a nevetséges telefondizájnok ideje nagyjából lejárt.

1, Nokia 5510

Abban az időben, amikor a Nokia uralta a mobiltelefon-piacot az akkori idők egyik legnépszerűbb telefonjával, a Nokia 3310-zel, a vállalat úgy gondolta, hogy nagyszerű ötlet lenne egy olyan telefont piacra dobni, amelynek vízszintes QWERTY billentyűzete van és egy apró kijelző a közepén. A Nokia 5510 remekül alkalmas volt szövegírásra, de a képernyő kényelmetlenül volt elhelyezve, és a felhasználóknak oldalra kellett dönteniük a telefont, ha hívást akartak fogadni. A telefon nehézkes formája ellenére bizonyos szempontból megelőzte korát, hiszen a modern okostelefonokat vízszintes tájolásban használják videók nézésére és játékra.

Mobiltelefon

2, Nokia 7600

2003-ban, két évvel az 5510 bemutatkozása után a Nokia piacra dobta a fiatalabb korosztályt célzó, könnycsepp alakú Nokia 7600-at. A legtöbb mobiltelefonhoz hasonlóan a Nokia 7600 is téglalap alakú képernyővel rendelkezett. A többi telefontól eltérően azonban a billentyűk körülvették a képernyőt, így a telefonon nehéz volt gépelni. Bár a Nokia 7600 3G-hálózatokhoz is csatlakozhatott, és 0,3 megapixeles kamerával rendelkezett, a bizarr kialakítás miatt szinte lehetetlen volt telefonálásra vagy SMS-ezésre használni.

Mobiltelefon

3, Siemens Xelibri 6

Úgy tűnik, 2003 a bolondos telefonok éve volt, mivel a Siemens is kiadta a nevetséges Xelibri 6-ot. A kompakt púder alakúra tervezett mobiltelefon kagyló kialakítású volt, középen egy zsanérral. A telefon belsejében két tükör volt, az egyik nagyító hatású. A Nokia 7600-hoz hasonlóan a billentyűzet sem a megszokott elrendezésű volt, hanem az egyik tükör körül helyezkedett el. Az apró kijelzőt a felső tükörben helyezték el.

4, Samsung Galaxy Beam

2012-ben a Samsung úgy gondolta, hogy nagyszerű ötlet lenne egy mini projektort beépíteni a Galaxy S2 készülékházába. Így született meg a Samsung Galaxy Beam. Az nHD felbontású Pico projektor 15 lumen fényerőt kínált, és akár 50 hüvelykes méretű videókat és képeket is képes volt kivetíteni akár 2 méter távolságból - ez elég lenyűgöző egy telefonba épített projektorhoz képest. Az egyedi kialakítás ellenére a Galaxy Beam elavult hardverrel és kétéves szoftverrel rendelkezett, ami nem segítette az eladásokat.

Mobiltelefon

5, Nokia N93

A Nokia N90 utódja, a Nokia N93 forgatható kialakítású mobiltelefon volt, ami miatt úgy nézett ki, mint egy videokamera. Ez volt az az időszak, amikor a kamerás telefonok egyre nagyobb teret nyertek, és a Nokia biztos volt benne, hogy ezek jelentik a jövőt. A Nokia N93 2 megapixeles kamerával rendelkezett, amely akár háromszoros optikai zoomot, automatikus fókuszt, vakut és több szerkesztési funkciót kínált. A kamerás eszközök mellett azonban a nehézkes kialakítás miatt a készülék túlságosan terjedelmes volt ahhoz, hogy hordozható legyen. A 2,4 hüvelykes képernyő függőlegesen vagy vízszintesen nyitható volt, illetve videokamerává is alakíthatták a felhasználók. A Nokia N93 még egy apró LCD-kijelzővel is rendelkezett, amely olyan információkat mutatott, mint az idő, a bejövő hívások, az éppen lejátszott zeneszám.

Mobiltelefon

6, Samsung Serene

2005-ben a Samsung a Bang & Olufsennel, a csúcskategóriás audiomárkával együttműködve adott ki egy mobiltelefont. A telefon motoros alumínium zsanérral rendelkezett, amely úgy nyílt ki, mint egy laptop. A telefon egyik felében kijelző, míg a másik felében kör alakú billentyűzet és egy iPod-szerű görgetőkerék volt. A kínos kialakításon kívül a telefon nem rendelkezett olyan alapvető funkciókkal, mint az MP3-lejátszó, a videorögzítő vagy a mobilinternet-kapcsolat, amelyek akkoriban már eléggé standardnak számítottak a mobiltelefonoknál.

7,  Haier P7

A Haier P7, más néven Pen Phone, egy meglehetősen terjedelmes toll formájára lett tervezve. A telefon egyik végén fülhallgató volt, míg a másik végén két lyuk volt a mikrofon számára. A gombok, a nyílbillentyűk és egy apró képernyő a tetején helyezkedtek el, alatta pedig egy D-pad és egy szűk billentyűzet. Alul egy VGA-kamera és egy USB-port is volt. A telefon akár hat napig is bírta egyetlen feltöltéssel, de sajátos kialakítása miatt nem volt népszerű a felhasználók körében.

8, LG Wing

Az LG kijelzős részlege már rengeteg összecsukható és gördíthető koncepciót adott ki, de a Wing furcsa formájú kialakítása kettős képernyőt kínált, ahol a felső képernyő elforgatható volt, az alsó képernyőt függőleges tájolásban hagyva. Az eredmény egy kalapács alakú dizájn lett, ahol a felhasználók a vízszintes kijelzőn futtathatnak egy alkalmazást, és a függőleges képernyőn elérhetik annak vezérlőelemeit.

Mobiltelefon

Nem a kijelzők voltak a mobiltelefon egyetlen mozgó elemei, hiszen a telefon egy felugró szelfikamerát is tartalmazott. Miközben az LG Winget dicsérték a szoftveréért, ez volt az egyik utolsó készülék, amelyet a vállalat okostelefonos részlege valaha is kiadott, mielőtt a csökkenő eladások miatt teljesen leállt volna.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram