2023. augusztus 28.

Alkalmazással küzdenek a hőség ellen

Az Extrema Athens nevű Android és iOS alapú mobileszközökre is telepíthető alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egyedi profilt hozzon létre, majd valós idejű adatok alapján tájékozódjon arról, mennyire nagy a hőguta kockázata a város egy adott pontján.

A hőguta a legsúlyosabb hőséggel összefüggő betegség, amely akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja szabályozni a test hőmérsékletét, így az folyamatosan emelkedik, a verejtékező mechanizmus leáll, a szervezet pedig nem képes lehűlni.

alkalmazás

Hőguta esetén a testhőmérséklet 10-15 percen belül 41 fokra, vagy annál magasabbra is emelkedhet, ami maradandó fogyatékosságot vagy halált is okozhat, ha a személy nem kap sürgősségi ellátást.

A mobiltelefonokra kifejlesztett alkalmazás megjelöli a városban lévő hűvösebb helyeket is, amelyek átmeneti menedéket nyújthatnak az embereknek a meleg elől. Ez különösen fontos a veszélyeztetett korúak esetében, akiknél a szélsőséges meleg még nagyobb kockázatot jelent. A gyerekek és idősek hatékony védelme érdekében az alkalmazásban több felhasználói profilt is létre lehet hozni, ahol az adott személy adatait és tartózkodási helyét megadva azonnal látszik, mekkora veszélynek van kitéve a szélsőséges melegben.

Az alkalmazás valós idejű műholdas adatokat, valamint más város-specifikus információkat használ fel a hőmérséklet, a páratartalom és a diszkomfort-index becsléséhez a település teljes területén.

Az adatok 5 percenként frissülnek, ezzel olyan térbeli és időbeli felbontású információkat juttatt el az emberekhez, amelyek más módon nem állnak rendelkezésre. Emellett az alkalmazás olyan praktikus tanácsokkal is ellátja a felhasználót, mint például az, hogy melyik sétaútvonal mentén van a legtöbb, árnyékot adó fa.

alkalmazás

Athén városa mind a hét kerületében légkondicionált, úgynevezett „hűsölő központokat” hozott létre, amelyek ingyenesen kínálnak enyhülést az emberek számára, és szintén jelölve vannak az Extrema alkalmazáson belül. Emellett a városháza 24 órás forródrótot is működtet, amelyen keresztül információt nyújtanak a hívóknak, illetve akár idős vagy fogyatékkal élő személyek szállítását is megszervezik a hűsölő helyszínek valamelyikére - írja a Rakéta.

Az Extrema Athenshez hasonló, hőhullámok során használandó alkalmazást nem csak Athénben, hanem más európai nagyvárosokban is, többek között Párizsban és Rotterdamban is bevezettek már, illetve a közeljövőben várhatóan több európai városra is kiterjesztik ezt a technológiát.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram