2023. június 22.

3 izgalmas újítást is bemutatott a Google Maps

A Google Térkép applikációja mindig is a hatékony tervezés és a felfedezés híve volt. Most már Magyarországon is elérhetővé vált az 'Immersive View' funkció.

A nyár beköszöntével eljött az utazások ideje. Ha épp nem vagyunk valahol, akkor biztosan azt tervezzük, hogy hová lenne érdemes ellátogatni, vagy ha már megvan, akkor azt nézegetjük, ott milyen látnivalók várnak ránk, mi az, amit semmiképp sem érdemes kihagyni.

A Google most három olyan Google Térkép fejlesztést mutatott be, amely hozzájárul a felejthetetlen nyári kalandok megvalósításához, mobilon. Az újításoknak köszönhetően mostantól számos magyarországi látványosságot, többek között a Mátyás Templomot, a Széchenyi Lánchidat és a Szent István Bazilikát is egy egészen új módon csodálhatják meg a felhasználók.

immersive view google térkép

De mi is ez az Immersive View funkció?

Az Immersive View többek közt  a térképes keresés élményét hivatott megújítani. A fejlesztők AI segítségével több milliárd képet egyesítettek annak érdekében, hogy a látványosságokat, nevezetességeket akár többdimenziós nézetben is láthassuk, illetve rengeteg információt tegyenek elérhetővé számunkra.

"A vállalat további négy városban is bevezeti  az Immersive View-t: Amszterdamban, Dublinban, Firenzében és Velencében. Emellett pedig a világ több mint 500 ikonikus nevezetességére is kiterjeszti a szolgáltatást, Prága váraitól kezdve, egészen a Sydney városában található Harbour Bridge-ig."

- olvasható a Google közleményében.

Ez a funkció itthon is elérhető, ha épp az Országházat, a Vajdahunyad várát vagy éppen a Halászbástyát szeretnénk megnézni, csak rá kell keresnünk az adott épületre és rákattintani az első videóra. Ekkor elindul egy virtuális utazás, amelynek segítségével körberepülhetjük a nevezetességet, illetve megnézhetjük a közeli helyeket. Ha az idő csúszkát használjuk akkor megnézhetjük, hogy épp milyen időjárásra számíthatunk aznap, vagy épp mennyire szokott zsúfolt lenni a környék abban az adott napszakban. Ezt a neurális sugárzási mezőknek nevezett (NeRF: Neural Radiance Fields), fejlett mesterséges intelligencia technikának köszönhetően tehetjük meg, amelyet a Google csapata fejlesztett.

Folyamatosan frissülő útvonaltervek

Ez eddig sem volt újdonság, viszont most már olyan információval is kiegészül a dolog, hogy egyes kanyarok mikor következnek. Ez elérhető volt a speciális navigáció módban eddig is, viszont most a normál módba is integrálták. Ez akkor lehet érdekes számunkra, ha már ismerjük nagyjából az adott útvonalat, de szeretnénk azon a leghatékonyabban haladni.

"Bár az Immersive View gazdag részletei számos előnnyel szolgálnak, adódhatnak olyan helyzetek, amikor a kevesebb több. Ez különösen igaz akkor, ha a felhasználó nagyvonalakban már ismeri az útvonalat, amelyen haladnia kell, s csupán annyit szeretne ellenőrizni, hogy mikor jön pontosan a következő kanyar. Ehhez igazodva a vállalat ebben a hónapban elérhetővé teszi a Google Térképen található, folyamatosan frissülő útvonalterveket, melyek segítségével az emberek könnyedén nyomon követhetik utazásaik előrehaladását záróképernyőjükön vagy az alkalmazásban megtervezett útvonal -áttekintésben."

- írja a Google.

Fejlődtek az előzmények is

A júliustól világszerte bevezetésre kerülő frissítésekkel a felkeresett helyek a térkép bezárása után is menthetőek lesznek, így nem kell azon stresszelnünk az utazástervezés során, hogy valami eltűnik. Emellett egyszerűsödtek a megosztási funkciók is, hiszen az egyik legfontosabb, hogy az utastársakkal azonnal tudjuk közölni, mi a tervünk.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram