2023. augusztus 24.

Hogyan kerülhető el, hogy lopott autót vásároljunk?

Nemrég Magyarországon is napvilágot látott egy történet egy családról, akik egy márkakereskedéstől használt autót vásároltak, amelyről később kiderült, hogy lopott.

Használt jármű vásárlása potenciális kockázatokat rejt magában, a járművezetők csalárd eladók áldozatául eshetnek, és komoly problémákkal szembesülhetnek, például lopott autót adnak tovább. Mindezek ellenére a magyarok körülbelül fele online felületeken vásárolja meg új autóját.

Senki sem vállal felelősséget a lopott autóért

Bár sok vásárló bízik a márkakereskedésekben a magáneladókkal szemben, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kereskedőktől való autóvásárlás automatikusan biztonságos. A közelmúltban történt esetben a család 7 éves hitelt vett fel, hogy egy budapesti márkakereskedéstől vásároljon járművet. Az autót úgy regisztrálták, ahogyan azt általában szokták, anélkül, hogy gyanút fogtak volna, hogy valami baj lehet.

Hamarosan azonban megkereste őket a rendőrség, mivel a járművet lopottnak jelentették be, és a törvény szerint vissza kell adni a jogos tulajdonosnak. Sem a márkakereskedés, sem a lopott autót regisztrálni engedő állami hatóságok nem vállaltak felelősséget a kialakult helyzetért. A család egyetlen módja, hogy visszakapja nehezen megkeresett pénzét, ha beperli a márkakereskedést és a kormányt. A nyomozás azonban időt és türelmet igényel, így nem számíthatnak arra, hogy egyhamar visszakapják pénzüket.

A lopott járműadatok cseréjének elmulasztásának valódi költségei

A lopott autók gyakran kerülnek másik országba, mivel a kormányok nem cserélnek járműadatokat. Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője szerint az egy országban maradó autókat általában szétszerelik és alkatrésznek adják el. A fent említett történetben azonban nem ez a helyzet.

"Nem mindennap fordul elő, hogy egy lopott autót ugyanabban az országban adnak el. Ez azt bizonyítja, hogy a lopási adatok cseréje a különböző intézmények között időbe telhet, és a vevőknek óvatosnak kell lenniük, amikor kezet fognak az eladóval"

- mondja Buzelis.

Bár a lopott autók száma Magyarországon a 2015-ös 2407 esetről 2021-re 561-re csökkent, évente több száz autós veszíti el járművét.

A vásárlóknak további intézkedéseket kell tenniük a lopott autók elkerülése érdekében

Ez a konkrét eset egy jelentős problémára világított rá: a helyi intézmények nem feltétlenül rendelkeznek időben a járművekkel kapcsolatos összes adattal, mivel azokat fel kell dolgozni, és különböző rendszereken és adatbázisokon kell átmenniük.

"Amikor egy új tulajdonos megpróbál regisztrálni egy lopott autót, általában ekkor derül ki, hogy az adott jármű eltűnt, és a rendőrség közbelép. Ez azonban nem így történt. Ez a történet értékes tanulsággal szolgál a többi vásárló számára is: ne bízzanak meg gondolkodás nélkül a kereskedőkben, és tegyenek intézkedéseket saját védelmük érdekében az autó alapos átvizsgálásával, beleértve az alvázszám ellenőrzését is. Úgy tűnik, ha a vásárlók nem ellenőrzik maguk egy autó előéletét, akkor senki sem fogja"

- magyarázza Buzelis.

A lopott járművek összetett világában egy tény tagadhatatlan: az ilyen bűncselekmények hatása messze túlmutat az anyagi veszteségen. Szomorúan emlékeztet arra, hogy közösségeink nem védtelenek az autólopásokkal szemben, és hangsúlyozza az állandó éberség és az innovatív biztonsági intézkedések szükségességét.

Hogyan kerülje el, hogy lopott járművet vásároljon?

Buzelis szerint, amikor használt autót vásárolnak egy márkakereskedéstől vagy magáneladótól, a vásárlóknak a lehető legtöbb kérdést kell feltenniük a jármű múltjáról. A valódi eladóknak alapos tájékoztatást kell tudniuk nyújtani.

Fontos ellenőrizni, hogy az autó valóban a tulajdonosé-e, a forgalmi engedélyek, a karbantartási adatok és a biztosítási papírok ellenőrzésével. A vevőknek azt is ellenőrizniük kell, hogy a dokumentumokban szereplő alvázszám megegyezik-e a jármű karosszériáján szereplővel. Az alvázszámot több helyen is bepecsételik az autón, és mindegyiknek meg kell egyeznie.

A különböző járműtörténeti platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megadják egy autó alvázszámát, és ellenőrizzék annak előéletét, beleértve a lopási adatokat is. Ezeket az információkat több ország bűnüldöző szerveitől, biztosítótársaságoktól, autószervizektől és más intézményektől gyűjtik össze.

A fizikai sérülések is jelezhetik, hogy az autót ellopták, ezért a vásárlóknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ajtózárakat és a karosszéria egyéb részeit.

Mobilinternet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram