2023. augusztus 08.

Zuhanórepülésben a mobilpiac: 2 éve fogy egyre kevesebb mobil

2023 második negyedéve már a nyolcadik a mobilpiac globális történetében, ami az előző negyedévhez képest és éves összehasonlításban is csökkenő tendenciát mutat.

Az Omdia kalkuláció alapján a 2023-as második negyedév sem lesz sikeresebb a leszállított készülékek tekintetében, mint az előző nyolc. A 256,9 millió készülék 9,5%-os visszaesést jelent az előző év megegyező időszakához képest, az előző negyedévet pedig 1,5%-kal múlja alul, ehhez minden nagy gyártó legalább, de jellemzően több, mint 10%-os volumencsökkenéssel "járult hozzá" 2022 Q2-höz képest.

mobilpiac

Továbbra is a Samsung vezeti listát 53,3 millió leszállított készülékkel, ami az előző negyedhez képest 11,5%-os visszaesés, amit lehetne magyarázni az S23 széria előző negyedévet meglódító hatásával, de ezt rögtön cáfolja az éves összehasonlítás, ami még nagyobb, 14,3%-os csökkenést jelent.

Az Apple a tavalyi megegyező időszakhoz képest kisebbet bukott, mint a Samsung, de a 43,2 millió készülékkel így is 11,7%-os lemaradásban van magához képest, az előző negyedévet pedig 24,6%-kal jobban hozta le köszönhetően a iPhone 14 szériának.

A második negyedév az Apple esetében mindig gyengébb, de jellemzően mindig ellenállóbb volt a negatív piaci hatásoknak, amit idén már nem biztos, hogy magabiztosan elmondhat majd magáról, főleg, hogy az alapmodell és a Plus verzióra továbbra is szerényebb a kereslet, mint a jelenleg is egyre kelendőbb Pro és Pro Max-ra.

A Xiaomi egyelőre még tartaja a harmadik helyet, de a 33,2 millió leszállított készülék 15,7%-kal gyengébb, mint a tavalyi performansz. A kínai gyártónak a hazai konkurencia okozhat kellemetlen meglepetéseket - írja a Mobilaréna.

A piaci részesedés tekintetében ötödik helyen feltűnt Transsion Holding pedig a Tecno, az Infinix és az Itel gyártója, amelyek a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában bővítik a kínálatot. A kis gyártók megjelenése a mobilpiacon szintén a nagy gyártók eladásainak csökkenéséhez vezetett, ám ez még nem indokolja ezeket a drasztikusan csökkenő számokat.

De miért váltott mélyrepülésbe a mobilpiac?

Pár évvel ezelőtt a mobiltelefon-piac jelentősen átalakult: gyakorlatilag egyen fazonjuk lett a készülékeknek, hatalmas kijelző elől, és sok kamera hátul, és csupán két operációs rendszer maradt versenyben.

De mit is várunk a mobilpiactól? A kérdés biztos sok emberben megfogalmazódott már, hiszen a fejlődés lelassult. Két évvel ezelőtt elértünk arra a szintre, hogy lényeges előrelépés nem történik, az akkori csúcs kategória a mai napig állja a sarat minden téren. A kamerák, kijelzők, és minden egyéb úgy tűnik teljesen csúcsra van járatva a mobilpiacon. És lehet, hogy pont ez az, amiért egyre kevésbé veszik a készülékeket.

mobilpiac

Ha lesz paradigmaváltás az a mobiliparban egyértelműen akkor fog bekövetkezni, amikor teljesen szimbiózisba fogunk kerülni a gépekkel. A jelenkor egyik legnagyobb elméje Elon Musk 2017-ben jelentette be, hogy az agyat összekötötte a gépekkel, és a Neuralink a tavalyi évben már sikeresen végzett ilyen jellegű kísérleteket.

Ennek a jogi háttere még nem tisztázott, ahogy az sem, hogy mikor leszünk mi erre felkészülve, hogy testünket és agyunkat virtuális hálózatokra csatoljuk. Elég csak arra gondolni, amikor először megadtuk az újlenyomatunkat, vagy egyéb biometrikus azonosítóinkat a telefonunknak, és az azokat gyártó cégeknek.

A mobilpiaci csökkenésben a világszinten is növekvő inflációnak is szerepe van, hiszen egyre többen döntenek úgy, hogy ha meg is tehetnék nem vásárolnak új készüléket, és inkább kitolják a használati időket. Pont ez a két év az, ahol még a csúcskészülékek bőven használhatóak maradnak, és kisebb hajlandóság van arra, hogy új készülékre váltsanak.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram