2023. augusztus 28.

Az okostelefonra a fiatalok 70%-a státusszimbólumként is tekint

Státusszimbólumként tekint az okostelefonokra a hazai Z generáció.

Az iskolakezdés alkalmából végzett vizsgálat mutat rá a hazai fiatalság mobilvásárlási szokásaira. Az utóbbi években már a kínai gyártók is látványosan elengedték magukat az érképzést illetően, így manapság teljesen mindegy, melyik márkát választjuk, a csúcskategóriás okostelefonokért mindenképp ki kell csengetnünk egy szerényebb használt autó árát.

okostelefon

Erre alapozza a tevékenységét a Romániából indult Rejoy.hu, amely emészthetőbb áron kínált felújított prémium mobilok forgalmazására szakosodott. A startup most az iskolakezdés alkalmával több száz magyar ügyfele bevonásával vizsgálta meg, hogy miként viszonyul az okostelefonokhoz a hazai fiatalság.

A felmérés egyik tanulsága, hogy elsősorban a 18-24 év közötti korosztály rendeli a drágább, legnagyobb tudású típusokat, míg a 30 felettiek beérik a régebbi alapmodellekkel is. Egy Z generációsnak számító Rejoy.hu-ügyfél átlagosan több mint kétszer akkora, 170 ezer forint körüli összeget költ felújított okostelefonra, mint egy szülőkorú (38-44 éves) vásárló.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a fiatalok 70%-a nemcsak kommunikációs eszközként, de státusszimbólumként is tekint a mobiljára, míg tízből csupán három szerint nem gyakorol semmilyen hatást a személyének megítélésére a készülék márkája vagy típusa.

Az iPhone-hoz gyakran társított presztízs ugyanakkor nem tükröződik a kutatásban, mivel a Rejoynál vásárló 18-24 évesek nagyjából 50-50%-os arányban választanak androidos és iOS-es modelleket.

okostelefon

Végezetül a drága telefonokkal nyert vélt státusztól eltekintve a hazai fiatalok számára a közösségi média, illetve a fotózási, képszerkesztési képességek a legfontosabbak a mobiljuk kiválasztásakor, de sokan említették a mobilfizetési szolgáltatások és a mobilos játékválasztékot is preferenciaként.

Azonban a fiatalabb korosztályban az első mobiltelefon kiválasztása gondos megfontolást igényel, mivel fontos, hogy a gyermek biztonságosan és felelősségteljesen használhassa azt, ám a Vissza a suliba ajánlattal már nem kell sokáig vacillálni a választáson, hiszen 990 forintért egy új mobiltelefont kaphattok.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram