2023. szeptember 01.

Painkiller - A gyilkos csodaszer a dokusorozatok új üdvöskéje

A Painkiller, azaz magyar fordításban 'A gyilkos csodaszer' a Netflix egyik új sorozata, amely az amerikai ópiumválságot hivatott feldolgozni.

Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a dokumentumfilm-sorozatok egyre inkább átváltoznak 'rendes, átlagos' sorozattá, ami alatt arra gondolunk, hogy végre nem egy homályos jelenetekkel teli hang-alámondásos borzalmat kell végigszenvednünk, ha szeretnénk valami hiteleset és valódit végignézni, hanem egyszerűen készítenek olyan sorozatokat, amelyek valós információk alapján készülnek. Ilyen az új Painkiller, amely a Purdue Pharma által forgalmazott OxiContin nevű fájdalomcsillapító elsöprő és egyben borzalmakkal teli sikerét és bukását dolgozza fel.

Painkiller, amely segíteni hivatott, mégis nyomorba taszít

"A Purdue Pharma máig működő, magánkézben lévő, amerikai gyógyszervállalata az általa okozott, évekig tartó narkotikumbotrány miatt vált hírhedtté. A kilencvenes években ugyanis a cég bevezetett egy OxyContin nevű fájdalomcsillapítót, ami komoly függőséget okozott használóinál. A betegek élete is feláldozhatóvá vált a minél nagyobb haszonszerzés érdekében. A felelősök agresszív marketingstratégiákkal növelték az eladásokat, miközben befolyásukat felhasználva hallgattatták el a készítményt ellenzőket.

A gyilkos csodaszer ezt a valós történetet dramatizálja az ügyben érintettek párhuzamosan bemutatott nézőpontjain keresztül. A résztvevőket olyan kiemelt, javarészt fiktív karakterek képviselik az epizódok során, mint az ügyet feltáró nyomozónő (Uzo Aduba), a hátsérülése miatt függővé váló családapa (Taylor Kitsch), az orvosság értékesítését végző ügynöknő (West Duchovny) és a vállalat elnöke, a milliárdos gyógyszerfejlesztő üzletember, Richard Sackler (Matthew Broderick). Ahogy az a szereplőgárda változatos összetételéből is látszik, a (drog)függőségek témája mostanra az átlagembereket is érintő, széleskörű társadalmi kérdéssé vált a kortárs filmben."

- írja a Filmtekercs

A filmsorozat maga azért is érdekes, mert bemutatja azt, hogy egy gyógyszercég által alkalmazott átverés során, hogy léphet rá egy átlag, remek munkával és családi háttérrel rendelkező ember egy olyan borzalmas útra, hogy el kelljen adni mindenét azért, hogy a feketepiacon megvásárolhassa az adagját. Ezelőtt a gyógyszer/drogfüggők mindig bűnözőként jelentek meg a nagyobb hollywoodi produkciókban, itt pedig sokkal inkább beleképzelhetjük magunkat egyes szituációkba.

Miről szól a Painkiller?

A Painkiller alapvetően egy riportot dolgoz fel, melyben Edie Flowers-t hallgatja ki egy bizottság, amely ahhoz hasonlít, amiben anno ő is tevékenykedett. A lényeg egy és ugyanaz, mindenki szeretné megbuktatni a Purdue Pharma-t, amiért úgy ábrázolták a függőséget okozó fájdalomcsillapítójukat, mintha az egy cukorka lenne, amit bármikor be lehet venni, ha épp fáj valamije az embernek. Több fő szálat is végigkövethetünk a sorozat során, az egyik egy autószerelőé, aki egy szerencsétlen baleset során hátsérülést szenved, majd a rehabilitáció során a fájdalom kezelésére írnak fel neki OxiContint, ami gyakorlatilag tönkreteszi az életét, hiszen akarva-akaratlanul ráfügg a szerre.

A Painkillerben egy másik szemszögből is végignézhetjük a story-t, ami talán még érdekesebb, mint az előző, hiszen ilyen megvilágításból ritkán látunk hasonló történetet. Egy frissen egyetemet végzett fiatal lányról van szó (Shannon Schaffer), akinek nincs túl sok pénze és elég rossz körülmények között lakik. Mivel szeretne ezen változtatni, meglát egy remek lehetőséget abban, hogy orvoslátogatóként helyezkedjen el, történetesen a Purdue Pharmánál, ahol az OxiContin népszerűsítése lesz a feladata.

Hamar egy mentorhoz kerül, aki megmutatja neki, mennyit lehet keresni, ha jól végzik a munkáját. Így is lesz, mígnem Shanonnon ráébred, hogy egy piramisjáték közepében helyezkedik el, ahol az a cél, hogy minél többen legyen gyógyszerfüggők. Ezt felismerve tálal ki és tanúskodik, végül ez indította el jó irányba az ügyet, bár az első feljelentéses körben nem igazán jártak sikerrel, ugyanis a tulajdonos Richard Sackler túlságosan befolyásos volt még abban az időben.

https://www.youtube.com/watch?v=l--yltRDOJQ&t=1s

Szerencsére nálunk a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozások sokkalta szigorúbbak voltak mindig is, mint az Egyesült Államokban. Nálunk az opioid tartalmú fájdalomcsillapítókat csak legvégső esetben írják fel az orvosok, nagyon nehéz hozzájutni, így nem kell azon aggódnunk, hogy velünk is potenciálisan előfordulhat ilyesmi.

Szolgáltatások Streaminghez: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram