2023. augusztus 20.

Kezünkben a Samsung csúcspárosa: Itt a Galaxy Z Fold5 és a Flip5

Évekkel ezelőtt a Samsung alaposan megkavarta az állóvizet, amikor bemutatta a Fold kollekciót.

A mobilpiac akkor még nem biztos, hogy készen állt erre, és inkább demonstráció volt arra vonatkozóan a Samsung részéről, hogy igen, erre is képesek vagyunk. Ebben a cikkben csak a legfontosabb dolgokkal szeretnénk foglalkozni, ugyanis hamarosan egy anyaggal fogok jelentkezni a két készülékről, ahol mindenre szépen és pontosan ki fogok térni.

Samsung

Most azonban beszéljünk a nagytesóról, méghozzá a Galaxy Z Fold5-ről.

A készülék már az elmúlt évben is kellemes meglepetéseket okozott, és a gyártó valószínűleg úgy volt, minek is változtatni azon, ami ennyire jó. így az adatátviteli képességek kapcsán sem, változott semmi.

A Fold5-nél az új zsanéron kívül nincs lényegi előrelépés, ugyanúgy minden megvan benne mint az előző modellben, a DEX tökéletesen működik, a belső kijelző egészen fantasztikus használati élményt nyújt, valamint a Snapdragon 8 Gen 2 nyilván valamivel erősebb, mint a 8+ Gen 1, ám tegyük a szívünkre a kezünket, ezt senki sem fogja észrevenni.

Samsung

A továbbfejlesztett Tálca funkcióval könnyebben és lendületesen váltogathatnak a gyakran használt alkalmazások között a felhasználók, és akár négy felugró ablak közül választhatják ki, melyikkel kívánnak dolgozni. A kétkezes „húzd és ejtsd”funkcióval könnyedén mozgathatják a tartalmakat az applikációk és képernyők között. Például úgy húzhatnak át egy fotót a Samsung Galériából a Samsung Notes alkalmazásba, hogy a képre koppintanak és rajta tartják egyik ujjukat, míg másik ujjukkal megnyitják a jegyzeteket, hogy áthelyezzék a képet. Továbbá a rejtett felugró ablakkal a háttérben futhat egy alkalmazás, így a felhasználók egyidejűleg teljes képernyőn nézhetnek videókat, míg a képernyő oldalán lebegő felugró ablakban cseveghetnek barátaikkal.

Samsung

A zsanér viszont nagy előrelépésnek tűnik, ugyanis a könnyebb és vékonyabb ház már tökéletesesen használható. Én emlékszem az első generációra, na ahhoz képest viszont ég és föld az ugrás.

A Fold5 egy kivételesen produktív termék azoknak, akiknek fontos a gyors és kényelmes szövegbevitel, sok szerkesztési feladatot végeznek el mobilon, valamint adott esetben elsődleges munkaeszközként tudnak rá tekinteni. Dolgozni viszont csodálatos rajta, a DEX miatt pedig ott is tudunk dolgozni, ahol csak egy TV készülék áll a rendelkezésünkre. Viszont, fontos megjegyezni azt, hogy egész egyszerűen ezen az árszinten gáz az, hogy nem jár mellé az S-Pen. Adott egy telefon, ami 800 ezer forint, és tényleg egy 25 ezres toll nem jár hozzá, amivel egy élmény a kezelése.

Samsung

A Fold6-nál ennél többre lesz szükség, mert a nyakukba liget a konkurencia, ugyan az ökoszisztéma egy erős csomag, ahogy a megbízható kialakítás és a DEX is azonban a 4400 mAh-es akkumulátor már vicces a csúcskategóriában, két ekkora kijelzőt meghajtva bizony karcsú, valamint a 25 wattos töltés az legalább annyira gáz, mint amit az Apple csinál.

Samsung Galaxy Z Flip5 - A telefon amivel együtt tudnék élni.

Amivel az előbb zártam, most azzal kedek, a 3700 mAh összesen sajnos maximum 4-5 órás képernyőidőt tud, a 25 watton megragadt töltés a félmillió forintos árazáshoz méltatlan valamint a DeX hiánya is. Engedjük is ezt el.

A Samsung Z Flip5-nél a gyártó kicsit megint megúszósra vette a generációváltást, az akkumulátor, a töltés és a belső nem sokat változott. Ám a megnövekedett külső kijelző nagy ugrás volt szinte minden tevékenység elvégezhető csukva, így bátran mehet a böngészés, a videóhívás, a navigálás vagy akár a YouTube. A vissza és főoldal gombok a lenti mappafülre kerültek, de a gesztusvezérlés is jól működik. És azzal, hogy szinte mindent meg tudok oldani, nagy előny. Kirándulás közben nem kell nyitogatni a telefont, csak a külső kijelzőn meg tudnom nézni a térképet, a szintadatokat és mindent ami fontos. De erről majd a videóban.

Samsung

A belső 6,7”-es, 1080 x 2640 pixeles, 120 Hz-es Dynamic AMOLED 2X panel belül, amely továbbra is túl hosszú, így egy kézzel lehetetlen elérni a tetejét. A gyűrődésminta is maradt középen, mondjuk más gyártók attól Samsung panellel is megszabadultak, plusz ott a permanens fólia az OTG üveglap felett, ami ha egyszer lejön, nehezen pótolható.

A hardver és az adatkommunikáció szuper, a 256 GB-os indítás pedig örvendetes, várom ezt a lépést az Apple háza táján is.

A Samsung Galaxy Z Flip5 összetéveszthetetlen kialakításával és formavilágával a Samsung Galaxy okostelefonok történetének legsokoldalúbb kameraélményét kínálja. A felhasználók a hátlapi kamerával kiváló minőségű szelfiket készíthetnek a nagyobb Flip fedlapnak köszönhetően, a FlexCammel pedig kreatív szögekből, kéz nélkül rögzíthetnek lenyűgöző fotókat. Hajlított módban egyszerűbben és gyorsabban nézhetik meg és szerkeszthetik a felvételeket.

Samsung

De semmi sem idolja azt, hogy a tűző nyári napfényben azonnal leszabályozza a készülék a fényerőt, ez inkább baromi idegesítő hosszú távon, mint hasznos. A csomagolás továbbra is pofátlanul spórol, és csak a kábel jár hozzá, ám a Z Flip5 az első olyan modell a Flip szériában amit szívesen elfogadnék.

Magyarországon a Galaxy Z Flip5 256GB 489.990 forintos, az 512GB-os változat 539.990 forintos hivatalos áron érhető el.

A Galaxy Z Flip5 és Galaxy Z Fold5 készülékekről további információ a Samsung weboldalán érhető el.

További tech cikkjeinkért kattints ide! 

A további tippeket pedig itt gyűjtöttük össze

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram