2023. augusztus 23.

Shining Girls: Sorozatgyilkos, időutazás, dimenzióugrás, minden egy helyen

A Shining Girls, azaz magyarul 'Tündöklő Lányok' egy olyan fordulatokkal teli krimi/thriller, ami tartalmaz egy nagyon erős sci-fi vonalat is.

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb genre-házasításából létrejött nyolcrészes sorozat főszereplője pedig nem más, mint a 'Szolgálólány Meséje' főszereplője Elisabeth Moss. Méltán szerzett hírnevet korábbi alakításával, hiszen itt sem marad szégyenben karakterjáték és jellemfejlődés terén.

Miről szól a Shining Girls?

A sorozat egy olyan sorozatgyilkosról szól, aki mindent tud az áldozatairól. Olyannyira mindent, hogy előbb tudja mit fognak csinálni, mint azt maguk az áldozatok tudnák. A sorozat első pár részében eléggé össze vagyunk zavarva, hiszen teljesen random változik az egész világ. Olyan szinten, hogy hirtelen mindenki máshol lakik, más a frizurája, más munkahelyen dolgozik és nem ismerik egymást azok, akik eddig napi szinten kapcsolatban voltak. Ezt természetesen, ahogy halad előre a történet mi magunk is meg fogjuk fejteni miért van, de úgy a feléig azért okozott némi fejtörést, hogy most mi is lehet valójában az igazság.

A főszereplő (Elisabeth Moss aka. Kirby) Az egyetlen olyan áldozata a szóban forgó sorozatgyilkosnak, aki túlélte a támadást és ezzel óriási galibát okozott a tér/idő kontinuumban, hiszen felborította az eredeti tervet. A Chicago Sun-Times-nál dolgozó Dan (Wagner Moura), aki egy alkoholista oknyomozó riporter lesz a társa az ügyben. Alapvetően ők ketten próbálják meg kibogozni ezt az eléggé katyvaszos ügyet, ami körülöttük zajlik. Közben Kirbyről mindenki azt gondolja, hogy az őt ért trauma miatt nem emlékszik gyakorlatilag az élete legfontosabb pontjaira, például hogy ki a férje, vagy hol lakik pontosan. Elég sokáig lehet bennünk is kétely, hogy ez tényleg így is van, de ez a sorozat előrehaladtával megváltozik természetesen.

"Mivel évek óta örvendenek hatalmas népszerűségnek a true crime típusú és a skandináv krimik, egy átlagos nőket célzó sorozatgyilkosos sztori már nem érné el az ingerküszöböt, de a Tündöklő lányok legnagyobb erőssége maga a főgonosza. Jamie Bell egy karizma nélküli Ted Bundyt alakít, aki nem csak meggyilkolja a nőket, előtte még szeret játszadozni is velük. Például úgy, hogy olyan előre rögzített hangfelvételeket játszik le nekik a telefonba, amik csak pár másodperccel később következnek be. Vagy olyan polaroidokat hagy a nők lakásában, amik a közeljövőben készültek."

- olvasható a Telex oldalán

A Shining Girls története alapvetően a kilencvenes években játszódik, bár ez sokszor nem annyira egyértelmű, maximum az elektronikai eszközökből gondolhatunk erre, bár ahhoz képest néhol elavult számítógépeket látunk, néhol modern hangfalakat. A nyomozás izgalmához nagyban hozzájárul, hogy még fizikai újságcikkeket kellett kiszedni az archívumból és azokból összeollózni a megfelelő információkat. Ez manapság full digitálisan zajlik, így kicsit elveszítette varázsát, bár tudjuk, hogy ez csak kívülről érdekes és ezerszer hatékonyabb így.

Az Shining Girls sorozatnak van egy un. 'varázsdoboz' szerkesztése, ami annyit tesz, hogy a nézők kíváncsiságát folyamatosan hergelik, az összevissza futó sztorikkal arra sarkallva, hogy megállás nélkül gondolkodjunk azon, vajon mi lehet itt az igazság. Ez egy komoly vállalás, hiszen ha ez nincs jól befejezve, akkor gyakorlatilag garantált a csalódás. Itt, a sorozat végével a kritikusok nagy része elégedetlen, mert nem csattan akkorát, mint amennyire feszült az első 3-4 rész, viszont annyiban érdekes, hogy milyen szinten képzi le az emberi természetet. Nem feltétlen kell mindig óriási nagy megfejtés, egyszerűen itt arról van szó, ha egy amúgy is labilis ember véletlenül kap egy ilyen lehetőséget, akkor mit kezd vele, illetve hogyan reagál, ha épp ő kerül a másik oldalra.

A Shining Girls az Apple+-on található, ugyanott, ahol a Zsúfolt Szoba is, amiről nemrégiben írtunk.

Képek: Shining Girls, IMDB, Slant Magazine

Szolgáltatások: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram