2023. június 13.

Az Apple iOS 17 és iPadOS 17 legfontosabb újdonságai

Az Apple az iOS 17-et, mobil operációs rendszerének új verzióját az éves Worldwide Developers Conference (WWDC) alkalmával mutatta be az új hardverekkel, valamint az iPadOS és a MacOS új verzióival együtt.

 

Kompatibilis az iPhone vagy az iPad készüléked?

Az iOS 17-tel az Apple megszünteti a következő készülékek szoftveres támogatását: iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X. Ha iPhone XR és iPhone XS vagy újabb készülékkel rendelkezel (beleértve a második és harmadik generációs iPhone SE-t is), letöltheted az iOS 17-et.

Mikor érkezik az iOS és az iPadOS 17?

Az Apple legutóbbi újdonsága a Vision Pro VR szemüveg után. új mobil operációs rendszerváltozatai jelenleg fejlesztői bétaverzióban vannak. Júliusban a vállalat kiadja a nyilvános bétaverziót, amikor is szinte bárki letöltheti és kipróbálhatja őket. Érdemes azonban óvatosnak lenni, mivel a szoftver még nagy valószínűséggel hibás lesz . Ezek a bétafrissítések folytatódni fognak, és az iOS 17 és az iPadOS 17 végleges verziója várhatóan szeptemberben, közvetlenül az éves iPhone esemény után jelenik meg.

Contact Poster

A Contact Poster olyan, mint a névjegykártya, arra az esetre, ha olyan valakit hívsz fel, aki már szerepel a címjegyzékedben. Testreszabhatod a képernyőt, amely felugrik, amikor valaki fogadja a hívásodat, a saját fotóddal vagy Memoji-val, és bedobhatsz egy egyéni betűtípust és színt. Ezek a harmadik féltől származó hívóalkalmazásokkal is működnek, és a Névjegyek alkalmazásban és más olyan területeken is felbukkannak, ahol megosztod az adataidat, például a NameDropban.

iOS

AirDrop és NameDrop

Mi az a NameDrop? Ez egy AirDrop funkció, amellyel két iPhone-t egymás mellé helyezhetsz, hogy megoszthasd a másik személlyel a kapcsolattartási információkat. A képernyőn kiválaszthatod, hogy milyen e-maileket és telefonszámokat szeretnél megosztani. Ezzel a művelettel tartalmat is megoszthatsz, vagy együtt indíthatsz SharePlay tevékenységeket, például ugyanazt a zenét hallgathatod mit a másik.

Az AirDrop is nagy frissítést kap. Mostantól, ha valaki nagy felbontású médiafájlt oszt meg veled, és ez eltart egy ideig, nem kell mellette állnod, és várnod, hogy az átvitel befejeződjön. Elmehetsz, és a fájlok máris elküldésre kerülnek az interneten keresztül.

Élő hangposta

Lehet, hogy a Google Pixel telefonjain van Call Screen, amely élőben mutatja a hívás átiratát, mielőtt válaszolnál rá, de az iPhone-ok is kapnak egy hasonló funkciót, amely a spam- vagy robothívások elkerülésére irányul. Amikor valaki hangüzenetet hagy neked, a képernyődön valós időben láthatod majd a hangüzenet átírását. Ha fontos a hívás, azonnal válthatsz a hívás megválaszolására.

Üzenetek és FaceTime frissítések

Az Üzenetek alkalmazásban számos kellemes apró finomítás érkezik. Először is, lehetőséged lesz bejelentkezni egy barátodhoz vagy családtagodhoz, amikor megérkezel egy úti célhoz. Ha valamilyen okból kifolyólag tétlenkedsz az adott célállomás felé vezető úton, a rendszer megpróbál utolérni, és ha nem válaszolsz, megosztja a helyadatokat, az akkumulátor töltöttségi szintjét és a mobilszolgáltatás állapotát is megosztja szeretteddel.

Az Apple szerint ezek az adatok végponttól végpontig titkosítva vannak.

Ha valaki megosztja veled a tartózkodási helyét az iMessage-ben, akkor ezt mostantól közvetlenül a beszélgetésben láthatod anélkül, hogy el kellene hagynod az alkalmazást. Ha hangüzenetet küldenek, közvetlenül alatta láthatod az átiratot, ami praktikus, ha nem tudod azonnal meghallgatni.

Ami a FaceTime-ot illeti, képes leszel videó- vagy hangüzenetet hagyni bárkinek, aki nem válaszol a hívásodra. A FaceTime most már az Apple TV-re is eljut, és az iPhone-odat kameraként is használhatod.

Matrica mánia

Az Apple nagy hangsúlyt fektet a matricákra az iOS 17-ben, olyannyira, hogy most már az emoji-billentyűzetbe is be vannak építve, így harmadik féltől származó alkalmazásokban is könnyebben elérhetők. A tavalyi iOS 16 hozta el azt a lehetőséget, hogy bármelyik felvett képből kivághatsz egy témát, ha csak megérinted és nyomva tartod, és most ezeket saját matricákká alakíthatod, ami nagy mém-potenciált jelent. Ezekhez a matricákhoz effekteket adhatsz hozzá, sőt "élő matricákat" is készíthetsz a Live Photos segítségével.

iPhone készenlétben

Ez lehetővé teszi, hogy bármelyik iPhone, ha töltés közben fekvő módba helyezzük, egy speciális kijelzővé váljon. Megjelenítheted rajta az órát, a könyvtáradból származó fotókat vagy interaktív widgeteket. Ha kifejezetten MagSafe töltőre helyezed, az iPhone megjegyzi a kívánt nézetet. Ha iPhone 14 Pro készüléked van Always on Display funkcióval, akkor ez a funkció mindig be lesz kapcsolva, ha nem, akkor a képernyőre kell koppintanod.

Új napló alkalmazás

Az iOS 17 egy vadonatúj alkalmazással érkezik! A neve Napló, és ahogy a neve is mutatja, arra próbál rávenni, hogy írd le a gondolataidat és emlékeidet. A naplóbejegyzésekhez fotókat, hangfelvételeket és zenét is hozzáadhatsz, és még célokat is kitűzhetsz. Az Apple szerint a Napló az eszközön belüli gépi tanulás lehetőségeit használja, hogy javasoljon olyan pillanatokat is, amelyekről írhatsz.

Jobb autokorrekció

Nagyon gyűlölted az Apple autocorrectjét? Nem vagy egyedül, de a vállalat végre jobbá teszi. Az Autocorrect mostantól "transzformációs nyelvi módot" használ a jobb szóelőrejelzéshez. Minden eddiginél többféle nyelvtani hibát javít ki, és még prediktív szövegajánlásokat is láthatsz gépelés közben, akárcsak a Gmail. Ezek a fejlesztések a diktálásra is kiterjednek, amely egy új beszédfelismerő modellt használ, amely állítólag pontosabbá teszi azt.

Új kommunikációs biztonsági funkciók

Az Apple Communication Safety funkciója, amely segít megakadályozni, hogy a gyerekek meztelen képeket lássanak az iMessage-ben. Mostantól az iOS más szolgáltatásaira és alkalmazásaira is átviszi ezeket a védelmeket, az AirDroptól és a Kontaktposztoktól kezdve a FaceTime-üzenetekig. A videós tartalmakkal is működik. A felnőttek is kihasználhatják a funkció előnyeit, mivel az érzékeny videókat és fotókat elmoshatja, és lehetővé teszi, hogy eldönthessék, megnézik-e azokat.

Az Apple azt állítja, hogy ezeknek a védelmi funkcióknak a kép- és videofeldolgozása a készüléken történik, és semmi sem kerül vissza hozzájuk.

Az alábbiakban az operációs rendszer új verziójának számos legfontosabb funkcióját soroltuk fel, a változások teljes listáját az Apple weboldalán olvashatod.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram